Tuinder die kinderboeken schrijft

Loosduinen – Het dorp Loosduinen behoort tot 1923 tot het Westland, dan valt het onder Den Haag. Het is een echt tuindersdorp, hetgeen  gelukkig tijdig sfeervol is vereeuwigd door de schlder Jan van der Meer. Met een tuin met plaglas en de rooms-katholieke kerk op de achtergrond. Op donderdag 15 februari 2012 gaat daar Ouder Westland – de historische rubriek van AD Westland – over. In datzelfde Loosduinen is namelijk J.F.P Janssen tuinder geweest. Wel een wat uitzonderlijke tuinder, want hij kreeg  een journalistieke opleiding bij de Maassbode en schreef ten minste tien kinderboeken.

Of de boeken van tuinder J.F.P. Jansen in de jaren twintig en dertig grote aftrek hebben gevonden onder de jeugd, valt niet meer na te gaan. Maar ze geven wel een prachtig tijdsbeeld. Dat het geloof  er een grote rol in speelt komt, omdat de in 1870 in Rotterdam geboren Janssen aanvankelijk in Rolduc gaat studeren. Hij krijgt echter steeds meer last van hardhorendheid.

Als hij bij zijn gootvader Van der Helm op vakantie is, raadt deze hem aan warme slaolie in zijn oren te druppelen. Later constateert een oorarts dat er niets meer aan te doen is. Ook het wegnemen van zijn amandelen door een  ‘gehoorspecialiteit’ in Aken heeft geen succes. Hij beëindigt daarom zijn studie. Op aanbeveling van priester Jan van Rooy de latere pastoor van de Bezuidenhoutse kerk treedt hij in dienst van dagblad De Maasbode, waar hij een opleiding krijgt als journalist. Hij leert het vak wel, maar verdient  veel te weinig. Een specialist raadt hem het buitenleven aan. Zodoende gaat hij in 1890 in Loosduinen werken op de tuin van Kees van der Lans. Hij leert er alle ins en outs van het tuindersvak.  Eenmaal meerderjarig, koopt hij een stuk weiland van boer Van der Laan en begint als tuinder.

Foto rechts boven J.F.P. Janssen, links onder: idem met kleinkind

Op 9 april 1902 trouwt hij Anna van der Lans. Ze krijgen dertien kinderen, maar tuinder blijft hij niet. Na het behalen van een boekhouddiploma treedt hij in dienst bij Enthoven in de Haagse Vlamingstraat, een bedrijf dat na de Eerste Wereldoorlog wordt opgeheven. Dan neemt hij met zijn bij de krant opgedane schrijftalent  zijn toevlucht tot het schrijven van kinderboeken. Er zijn er zeker tien verschenen. Hij overlijdt op 83 jarige leetijd in 1953.Dat ik dat artikel over hem heb kunnen schrijven is te danken aan Joke Janssen uit Schiedam, kleinkind van opa Janssen, aan wie ze dankbare herinneringen heeft. Lees het complete artikel in AD Westland!

 

 

 

 DOOR OP DE KNIPSELS TE KLIKKEN WORDT HET BETER LEESBAAR…..!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.