Westlandse plekjes in gemeentehuis

Jacob Leerdam, de schilder

Naaldwijk – Wie dezer dagen het gemeentehuis in Naaldwijk bezoekt, valt het direct op als hiij binnenkomt. Rechts aan de muur hangt een vijftal typisch Westlandse tafereeltjes. Het blijken opnieuw tot leven gebrachte oude Westlandse foto’s te zijn. Geschilderd door Jacob Leerdam, die van oorsprong de zoon van een ‘s-Gravenzandse tomatenkweker is. Hij volgde zijn vader niet op in de tuinbouw maar ontwikkelde andere talenten na de Mavo en wel op het gebied van de schilderkunst. Leerdam leerde schilderen en etaleren, zodat hij met zijn tot beroep getransformeerde hobby meer kanten uit kon. Hij volgde zo de avondacademie in Rotterdam, waar hij zich de grafische vormgeving eigen maakte. De laatste vijftien jaar is hij dan ook grafisch ontwerper. Maar het schilderen blijft hem in het bloed zitten, hetgeen blijkt uit de expositie die in de hal van het gemeentehuis gratis toegankelijk is. Aan de omderwerpen is hij gekomen in samenwerking met het Historisch Archief Westland, dat hem zwart-wit foto’s beschikbaar stelde. Met die foto’s als voorbeeld  maakte hij een serie typisch Westlandse schilderijtjes. De foto rechts van de veilingschuit is zo voorbeeld voor het schilderwerk links dat ook in het gemeentehuis hangt. Ik publiceer ze hierbij, zodat u ze zelf kunt vergelijken.  De schilderijen blijven hangen tot 16 januari 2012..

(Vergroot de afbeeldingen door erop te klikken!!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.