Veel getwitter over de naam Kwintsheul

Kwintsheul, 9 juli 2013 – Gelukkig merkt bijna niemand het, maar in het virtuele leven van een aantal Westlanders, die geïnteresseerd zijn in de Westlandse geschiedenis, cirkelen de laatste tijd tal van tweets rond waar straks het dorp Kwintsheul nog de dupe van dreigt te worden. Het lijkt te gaan over de fundamenten van dit dorp, die nu nog zo stevig lijken, maar waaraan plotseling wordt geknabbeld.

De Heubrug waar het allemaal over gaat, gefotografeerd in de jaren veertig
De Heulbrug waar het allemaal over gaat, gefotografeerd in de jaren veertig

 

Alles draait om de vraag : Waar komt de naam Kwintsheul vandaan? Is het omdat de Heulbrug, de vijfde brug op rij zou zijn? Zelfs Westlandse politici maken zich er druk over. Quint is inderdaad vijf en heul is brug. Maar of het misschien toch niet de vijffde brug maar de brug van van ene mijnheer Quint uit het grijze verleden is, zoals ene pater Van Marrewijk ooit heeft onderzocht, blijft vooralsnog een raadsel.. Zelfs Karel de Vijfde, Charles Quint zou de brug waar het allemaal om gaat hebben laten bouwen. Lees het allemaal zelf maar na in een artikel dat in 1936, waarschijnlijk door de toenmalige redacteur voor het Westland, Frans Plug in de Residentiebode is geschreven. Eigenlijk vermeldt hij daarin de enige bron die tot nu toe in het Historisch Archief Westland over de naam van de brug is terug te vinden. Betrouwbaar, maar zeker niet omdat hij via een pater is verkregen.

Zolang er geen duidelijkere bron is, moeten we het met deze doen. En die wordt – zoals mij vandaag beloofd – nader onderzocht door een van de beste Wateringen-kenners die er rondlopen. Wie weet is de waarheid alsnog door hem via een oude kaart uit 1300 en berustend bij het Hoogheemraadschap Delfland te achterhalen. We moeten dus wachten op  iemand die… tweet.

Kijk dus op  www.facebook.com/overhetwestland

7

3 reacties op “Veel getwitter over de naam Kwintsheul

 1. Zou Peter Smit van het Historisch Archief Westland (!) dan toch voor zijn beurt hebben gesproken in een interview op WOS Radio?
  Daarin sprak hij vol overtuiging over de vijfde brug van de Romeinen, vanaf Rijswijk gerekend (ze hadden immers een nederzetting in Voorburg).
  Vond dit ook eertijds een mooie verklaring, die ik bij mijn schoonfamilie in de Heul hoorde. Het interview met Smit vormde voor mij overigens een verrassende wending, want ik had me al neergelegd bij de visie van pater Van Marrewijk en diens navolgers, waaronder de Historische Werkgroep ‘Oud-Wateringen & Kwintsheul’.

 2. Een nadere reactie. Natuurlijke hartstikke mooi, die kaart uit 1300, maar om de Romeinse variant te kunnen bewijzen, zullen er toch bewijsstukken van voor 1200 dienen te zijn.
  Of kan het zo sterk zijn, dat het de vijfde duiker van de Romeinen is en tevens dat ene Quint als bezittter van de grond daar een brug liet bouwen.
  Soms troeft de werkelijkheid de fantasie af.

 3. De archivaris van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft wat onderzoek gedaan. In een register van vóór 1500 is sprake van ‘Quinthoelre wateringe’. Dit lijkt er voor te pleiten dat de naam al bestond voordat Karel V hier de scepter zwaaide. Er is in de archieven van Delfland helaas niets te vinden over het ontstaan van de naam Kwintsheul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.