Terugblik op het Westland in najaar 1944

Links bovenaan steekt het dak van het huis van tandarts Langerveld boven het geboomte uit.

Links bovenaan steekt het dak van het huis van tandarts Langerveld boven het geboomte uit.

Naaldwijk, 18 oktober 2014 – Vandaag in de rubriek Ouder Westland in AD Westland een artikel over hoe de Westlanders – in het bijzonder de Naaldwijkers – de herfst van 1944 beleefden. Het zijn weer de bekende Naaldwijkse dagboekenschrijvers Jeane Zwinkels, Rode Kruismedewerkster en  Cornelis Sala, bakkersknecht die met hun belevenissen raak illustreren hoe het in die maanden vlak na de Slag om Arnhem in het Westland eraan toe ging. Jeane ziet bijvoorbeeld hoe een Duitse auto en een motor bij haar aan de overkant stopt voor het huis van tandarts Langerveld. Ze ziet hoe daar van alles wordt weggenomen. Onder meer fietsbanden .Voor het eerst is er ook luchtalarm in het Westland. Bommen vallen in Honselersdijk en Jeane doet haar plicht door er zo snel mogelijk hulp te gaan verlenen. Het is mijn bedoeling af en toe een dergelijk artikel  te plaatsen. Daardoor ontstaat een goed beeld over het verloop van de oorlog in de hongerwinter van 1944-1945.

DEZE KNIPSELS ZIJN TE LEZEN DOOR EROP TE KLIKKEN, OOK KUNT U ZE KOPIEREN EN OP UW PC IN ELKE MAAT VERGROTEN.

20141017 OW najaar 1944  (1)20141017 OW najaar 1944  (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.