Het hele verhaal over het nieuwe boek ‘Geworteld in Westland’

 

Van middenstandsbedrijf tot internationale organisaties. Plus achtenveertig Westlandse familiebedrijven daar tussenin. Dat is de verrassende inhoud van het zojuist verschenen boek ‘Geworteld in Westland’. Een indrukwekkend naslagwerk over het Westlandse bedrijfsleven, dat zijn weerga niet kent.

Trots laat Jan-Willem van den Beukel de eerste publicatie zien in het weekblad Groot Westland.

Trots laat Jan-Willem van den Beukel de eerste publicatie zien in het weekblad Groot Westland.

WORTEL SCHIETEN IN HET WESTLAND

Naaldwijk, 25 november 2016 – Het is een uiterst kleurrijk boek geworden. Uitgewerkt naar een helder idee van Jan-Willem van den Beukel, geschiedenisleraar aan de Interconfessionele Scholengemeenschap Westland. Het lijvige, driehonderd pagina’s tellende werk is in ruim twee jaar tijd tot stand gekomen. Dank zij een zeer bij de materie betrokken auteurs: Joke en Cent Wageveld, beiden van Tekstbureau Westland, en fotograaf Thierry Schut van Thierry Schut Fotografie

door AAD VAN HOLSTEIN

Zij hebben alle vijftig in het boek beschreven familiebedrijven persoonlijk bezocht voor interviews, foto’s en eigen impressies. Ze werkten samen in een geweldig team, waaraan ook vormgeefster Brenda Renssen deelnam. Thierry maakte tal van schitterende foto’s,  waarvan er enkele zo indrukwekkend zijn, dat ze over twee pagina’s van het boek zijn afgedrukt. Afgewisseld met soms opvallend fraaie historische oude prenten, die Paul van den Ende uit het Historisch Archief Westland opdiepte. Die zijn weer aangevuld met  door de bedrijven zelf uit hun eigen archief aangeleverde oude  foto’s, waardoor het  één sluitend geheel  is geworden.

Het Westland mag dan vanouds een tuinbouwstreek zijn, het boek laat ook andere, vaak verwante bedrijvigheid zien. Voor bijna de helft van de bedrijven, die geportretteerd worden in het boek, geldt wel dat ze zelf tuinbouwproducten – bloemen of groenten – kweken of dat ze als tuinbouwtoeleveringsbedrijf de tuinders ten dienste staan. Zoals bouwbedrijven, installateurs, transporteurs, kassenbouwers, maar ook de voor de streek onmisbare bakkers en slagers. Ook treft men er een strandpark, een drukkerij, een baggerbedrijf, een oud-ijzer en metaalbedrijf en natuurlijk ook een café in aan. Een  juwelier mocht er ook niet in ontbreken. Allen van oudsher bekend – want dat was de eis waaraan ze moesten voldoen, ten minste vijftig jaar oud – sommige zelfs al meer dan honderd jaar. Het langst in het Westland gevestigde familiebedrijf dat deelneemt, is het  eerste bedrijf in het boek, namelijk Voorberg Schoenen. Het dateert uit 1852, en is begonnen in ’s-Gravenzande. Het jongste is Dave van der Meer Bloemen, die in 1966 als de eerste Westlandse bloemenexporteur aan de slag ging.

Het logo van kwekerij Zeurniet

Het logo van kwekerij Zeurniet

Als je een echte Westlander bent, zal je de naam Zeurniet niet meer zo verbazen. Voor wie dat nog niet weet: ook deze naam komt voor in het Westlandse bedrijfsleven, dus ook in het boek. Een gedurfde bedrijfsnaam die voortkomt uit een grap. Twee apart opererende gebroeders Scheffers uit Honselersdijk veilden aanvankelijk hun producten ieder onder hun eigen naam. Dat gaf niet alleen verwarring bij de administratie van de veiling, maar ook bij de toeleveranciers. Nic. Sosef raadde Jos Scheffers daarom aan daar eens ‘wat aan te doen’. Om van ‘het gezeur af te zijn’ plakte Scheffers snel met wat plakletters de naam Zeurniet op een raam van zijn bedrijf. Die is toen een eigen leven gaan leiden. En alleen ingewijden weten dat het eigenlijk iets met Scheffers had moeten zijn.

Als iemand geworteld is in het Westland dan is het de initiatiefnemer Jan-Willem van den Beukel wel. Hij is geboren in een echt tuindersgezin, maar heeft zijn toekomst in het onderwijs gevonden. Vader Van den Beukel zei hem: ,,Jij moet gaan leren.” En gelukkig heeft hij dat gedaan. Geschiedenis is zijn vak. Dat heeft nu drie boeken opgeleverd. Eerst het ‘Historisch Drieluik’, daarna de ‘Westlandse Fotopareltjes’ en nu ‘Geworteld in Westland’. ,,Dat laatste boek broedde al een tijd in mijn hoofd,” vertelt hij. ,,Ik sprak erover met Goos Hofland en Cees Voorberg, een tuinder en een middenstander en voelde dat er muziek in mijn idee zat.”

Het bekende logo van Geworteld in westland

Het bekende logo van Geworteld in Westland, dat is ontworpen door Brenda Renssen

ontworpen is door Brenda Renssen.

Het werd een heel project. Deelnemende ondernemers betaalden een bedrag voor de afname van twintig boeken, met een interview daarin, foto’s, een bedrijfsfilmpje op RITV – gemaakt door Wim van Wensveen, een pagina in het weekblad ‘Groot Westland’, aandacht via de website van Geworteld in Westland en berichten op de social media. Deze werden door student Mees Overdevest geplaatst die onlangs zijn bedrijf WeBrew startte. Van den Beukel sluit de mogelijkheid niet uit, dat er later weer een vervolg op het project komt. Hij vat het geheel zo samen: “Het is één groot eerbetoon aan mensen die het Westland hebben groot gemaakt.”

Als geschiedenisleraar is Jan-Willem, die in zijn vrije tijd onder meer gemeenteraadslid is, er van overtuigd dat je niet alleen in het verleden moet kijken, maar voor zijn leerlingen vooral ook naar de toekomst. Het Westland is bij uitstek een gebied waar de ontwikkeling niet stilstaat. De grote werkgelegenheid biedt hen veel kansen. Het boek, waarin dit allemaal is terug te vinden is nu voor  29,95 euro te koop. Maar het heeft wel iets opmerkelijks. Aan de vierhonderd erin opgenomen foto’s ontbreken namelijk onderschriften. ,,Dat hebben we bewust zo gedaan,’ zegt Jan Buskes, medewerker van het Historisch Archief Westland. ,,Het was ondoenlijk om overal bijvoorbeeld namen te noemen van wie er op staan. Daar kunnen snel fouten bij worden gemaakt en dat wilden wij voorkomen.”

‘Hard werken, niet zeuren, gewoon doen’

Burgemeester Sjaak van der Tak is de eerste die van het boek Geworteld in Westland kennis heeft genomen en het meteen ook bespreekt. Hij doet dat in het boek zelf, in de vorm van een voorwoord.

Als geboren Rotterdammer, die dicht bij het Westland woonde, kan hij – ‘verpot’ als hij zegt te zijn van Rotterdam Pernis naar zijn huidige gemeente – het volledig eens zijn met het boek dat vol staat met ‘hard werken, niet zeuren, beloftes nakomen, gewoon doen en je niet op je kop laten zitten’. Harde arbeid is één ding, maar volgens hem  ‘werkt’ het pas echt als je voorop durft te lopen.

De voorbeelden in het  boek wijzen uit, dat Westlandse bedrijven daar goed in zijn geweest. Ze stonden open voor nieuwe markten, nieuwe producten en innovatie. Zo is het Westland groot geworden. ,,Het Westland dat ik gedurende mijn ambtstermijn heb leren kennen’, zo schrijft hij, ,,is sterk omdat er een buitengewoon krachtige binding in de samenleving bestaat. Families, buren, dorpsgenoten: inwoners staan in al onze kernen voor elkaar klaar. Schouders worden niet alleen onder het werk gezet, ook de naasten kunnen steunen op die sterke schouders.’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.