Gaan grijze kliko’s Leidschendam-Voorburg voorgoed met vakantie?

Ondergrondse vuilniscontainers hier in Rijswijk langs de Vliet.

Ondergrondse vuilniscontainers hier in Rijswijk langs de Vliet.

Leidschendam-Voorburg, 18 juni 2016 – De gemeente Leidschendam-Voorburg gaat – samen met vijf andere gemeenten – een nieuw afvalbeleid voeren. De gemeenteraad heeft er al mee ingestemd. Net als de raden van de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar, die dit samen klaargestoomd hebben in een zogenaamde ‘gemeenschappelijke regeling’.

In Leidschendam-Voorburg was de oppositiepartij VVD er helemaal niet blij mee. Bij het Nieuwe Inzamelen – zoals dat heet en dat nu door Avalex wordt voorbereid – draait alles om het inzamelen van grondstoffen uit afval, zegt de gemeente. Dat gebeurt in verschillend gekleurde containers dicht bij huis. Het beetje restafval dat je dan nog hebt, doe je in een plastic zak en breng je zelf naar een ondergrondse container in je wijk.

De VVD-raadsleden zagen de bewoners al met die zakken vol restafval naar nieuwe nog te plaatsen containers lopen, om ze daar in te deponeren. Plasticzakken die juist niet meer gebruikt worden sinds in de jaren zeventig de afvalbakken werden ingevoerd, als we ons goed herinneren zelfs het eerst in Voorburg. Nu moeten dat plastic weer ingevoerd worden en later zeker uit het afval worden gevist om het ervan te scheiden.  Veel meer werk, lijkt ons. En de afvalbak zou dan maar uitgerangeerd moeten worden.

SLINKEND RESTAFVAL

Van verscheidene bewoners van laagbouwwoningen vernemen wij dat ze Avalex gelijk geven, dat  de hoeveelheid restafval in die kliko’s de laatst jaren sterk slink. Maar bewoners van flatgebouwen zeggen te wetem dat er van scheiden van afval in hun gevalniet zoveel terecht komt. Alles, ook glas, wordt vaak in de daar nog steeds  onvermijdelijke plastic zak gestopt en in de ondergrondse container gemikt. Wie realiseert zich eigenlijk dat diezelfde nieuwe ondergrondse containers ook nog eens  het aantal parkeerplaatsen in de straten verminderen. Want ze zitten wel onder de grond, maar steken er deels toch bovenuit met ruimte erom heen om er te kunnen komen. En lang niet overal zijn die dingen tot nu toe op een redelijke loopafstand geplaatst.

Aan de Mgr. van Steelaan staan deze borden om het scheiden te stimuleren.

Aan de Mgr. van Steelaan staan deze borden om het scheiden van het afval te stimuleren.

De gemeente laat ook weten dat laagbouwwoningen drie containers (voor plastic, blik en drinkpakken, voor groente- fruit- en tuinafval en voor papier en karton ) krijgen, net als nu. Dat laatste klopt niet want de meesten hebben er nu twee: een voor tuinafval en een voor restafval. Waar moeten ze die derde container plaatsen, vragen velen zich af en eventueel een vierde als ze de grijze kliko liever behouden om hun restafval tijdelijk te bewaren? Ze staan vooral bijvoorbeeld bij woningen in het Oranjekwartier nu al vaak op de stoep, dus in de weg.  Glas en textiel, zo wordt verwacht, brengt men naar een centrale container, die op allerlei hoeken van straten al zijn geplaatst. Het wordt allemaal zo makkelijk gezegd, maar zo eenvoudig is het nou ook weer niet. Woon je in het buitengebied van de dorpen dan krijg je een vierde container voor restafval, omdat je anders te ver moet lopen met die zak onder je arm. Dat  Avalex op haar internetsite op  de veel gestelde vraag ,,krijg ik een rij containers in de tuin?’ ‘nee’ antwoordt is dus niet juist.

SCHEIDEN VAN AFVAL

Intussen is Avalex bezig met een opmerkelijke actie onder de inwoners van onder meer Voorburg om ze in te lichten en te laten wennen aan het scheiden van afval. Zodanig dat er nog  maar 100 kg restafval per persoon per jaar wordt overgehouden.Het project heet 100-100-100 en  is een idee van afvalverwerker ROVA. De grote vraag in dit project is: lukt het 100 huishoudens om 100 dagen, 100% zonder afval te leven? In dit project laten inwoners zien dat het mogelijk is om veel minder afval te produceren. Dit lukt door goed afval te scheiden en na te denken bij de aankoop van producten. 100-100-100 biedt een online platform waar deelnemers wekelijks een opdracht doen die hen helpt in de uitdaging tot een afvalvrij leven. Het restafval dat zij nog overhouden vullen zij in op de afvalmeter op de website. Uit eerdere resultaten blijkt dat deelnemers van 100-100-100 ver onder het landelijke gemiddelde blijven. Soms tot bijna 90% minder kg restafval per persoon per jaar. En dan vinden de Voorburgers en Leidschendammers het misschien niet zo erg dat ze af en toe met een zakje restafval naar een straatcontainer moeten lopen. Maar denken alle inwoners daar zo over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.