Druiven krenten, druiven oogsten

AAN DE  statistieken die aan mijn website gekoppeld zijn, merk ik dat er relatief veel naar deze column wordt gekeken. Veel mensen blijken in hun tuin druiven te hebben staan, maar niet altijd weten ze hoe ze ermee moeten omgaan. Hieronder staan wat ervaringen, die ik heb opgedaan in de druivenperiode van 2008. Ik ben aangenaam verrast door de belangstellng  en hoop u hier  – zonder te pretenderen dat ik de wijsheid wat dit betreft in pacht heb – wat meer over dit onderwerp te kunnen vertellen. Onlangs kreeg ik overigens ook  een reactie uit Zuid California. Daar woont Ria Koper en zij schrijft, dat ze in haar tuin vijf druivenstruiken heeft. Ze weet nooit hoe ze die moet krenten Dus was ze aan het zoeken en vond dit artikel in  ‘Over het Westland gesproken’, waarin ik het een en ander over druiven krenten heb geschreven. Ze vond dat erg leuk, want ze heeft zoveel druiven elk jaar. Ze maakt er ook sap van. Ook droogt ze ze (rozijnen).Maar nu wilde ze proberen of ze wat groter kunnen groeien. Om de vogels te plagen doet ze een stel trossen in plastic netjes. Alleen de squirrels (een soort rat met een mooie staart) vreten daar dwars door heen. Ze groet allen, die haar reactie lezen. Van mij krijgt ze de groeten terug, mocht ze dit weer lezen!

ONLANGS ONTVING ik van Gert Oudijk een email, waarin hij schreef:,,Wij hebben een paar druiven in een kasje staan en daar begint nu meeldauw in te komen. Mijn vraag is wat kunnen we er tegen doen,ik heb al gespoten met zwavel maar dat helpt niet’. Zoals u al weet, heb ik ook maar weinig ervaring en kon ik hem niet helpen. Mijn druiven staan tegen een schutting en aan een pergola in de openlucht, dus niet in een kasje. Na een tijdje kreeg ik weer een email van Gert. Hij schreef: ,,Voor de bestrijding van meeldouw heb ik heel goede ervaring met een zwavel verdamper die ook in de rozenteelt wordt gebruikt .We doen de verdamper om 23 uur aan en om 05 uur uit met een tijdklok. Of het echt helpt schreef Gert (nog) niet. Op google las ik, dat sterke temperatuurschommelingen, evenals vochtig warm weer, de echte meeldauw bevordert. De bladeren, vooral aan de bovenzijde en de onrijpe vruchten zijn bedekt met een fijn, wit poedervormig schimmellaagje. Bij een sterke infectie verdrogen de bladeren en bloesem. De vruchten barsten. Sterke houtval met donkerbruine vlekken verhoogt het infectiegevaar in het volgende jaar. Bij mij zaten er witte plekken op de bladeren. Die heb ik zoveel mogelijk verwijderd en de goede laten zitten. Dat is misschien ook een manier voor Gert Oudijk om eens te proberen.  Er zijn prachtige groene voor in de plaats tekomen. 

OOK VOND IK het volgende: Echte (gewone) meeldauw ( Uncinula necator of witziekte) is herkenbaar aan het ontstaan van lichtgele vlekken op het blad, waarna zich aan de bovenzijde van het blad en op de bessen witte, poederachtige schimmelvlekken vormen. De schimmel overwintert in de knoppen of op het oude hout, waar kleine gele of zwarte vlekjes op te zien zijn. Hij slaat vooral toe bij vochtig en warm weer. Het open houden van de plant zorgt ervoor dat hij snel droogt, en de meeldauw zich niet sterk kan uitbreiden. De nieuwere druivenrassen zijn beter resistent tegen schimmels. Bij aantasting is chemische bestrijding mogelijk door te spuiten met een aftreksel van heermoes of met een zwaveloplossing zoals bijvoorbeeld Microsulfo spuitzwavel van Bayer of vergelijkbare zwavelhoudende producten. Ik hoop, dat dit kan helpen om het probleem op te lossen.                                  

AAD VAN HOLSTEIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.