Peter Smit neemt met receptie afscheid van Historisch Archief

Door Ton van Lier

Om en nabij de honderdvijftig genodigden hebben woensdag 28 augustus van de genoeglijke gelegenheid gebruik gemaakt om afscheid te nemen van Peter Smit de archivaris van het Historisch Archief Westland (HAW). Dat gebeurde in het World Horti Center in Naaldwijk.

Jan Buskes heet de genodigden van harte welkom.

Uw verslaggever is met de fiets naar het afscheid van Peter gegaan, maar het ritje terug naar Poeldijk met tegenwind viel toch wat tegen. Op het World Horti Center aangekomen werd ieders naam gevraagd en aan de hand van een lijst gecontroleerd of het klopte. De mevrouw die Tons naam controleerde en hem ook binnen liet was helemaal onder de indruk van een door hem geschreven verhaal over het archief. Dat stond bij een stapeltje A4jes dat zodoende als een boekje aan Smit kon worden aangeboden. Volgens hem geen wonder want er was  aan vrijwilligers van het archief gevraagd om een of meer A4-tjes te maken, terwijl Uw verslaggever er tweeëntwintig aanbood, gelardeerd met foto’s en wel. Er werd vervolgens en mooi boekwerkje van gemaakt en een leuke kaft er om met de tekst  ‘’Herinneringen van Ton van Lier’’

Stukken

Peter Smit (l.) in gesprek met zijn gasten.

Het gemeentearchief, waarin alle belangrijke stukken van allerlei aard afkomstig van de voormalige gemeenten Naaldwijk, ’s-Gravenzande, Monster, De Lier en Wateringen onder Smits leiding zijn samegebundels, is intussen organisatorsch een eenheid

Gezellige drukte op afscheidsreceptie in Naaldwijk

geworden. Gevestigd In het onlangs in gebruik genomen nieuwe, glazen gemeentehuis van de gemeente Westland aan de Verdilaan in Naaldwijk. Toen Smit in 1987 in dienst van toen nog de gemeente Naaldwijk trad, was het zijn taak om het archief zo danig geschikt te maken, dat het aan alle daaraan  tegenwoordig te stellen eisen voldoet. Met al die in Naaldwijk opgedane ervaring gaat hij zich nu onder meer bezig houden met wat men met een mooi woord noemt erfgoedservice.

Elzenga

Op de receptie waren ook genodigden, die Peter in de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Zoals onder anderen oud-burgemeester van Naaldwijk, Ties Elzenga, dieallerei herinneringen ophaalde. Ook de dochter van Smit, Gonny vertelde aardige bijzonderheden over haar vader. Dat die ook in de wielersport van het  Westland een opmerkelijke rol speelt, liet zij duidelijk merken..

Het afscheid gevierd in een ruimte boven de verdieping van World Horti Center. Daar stonden  Peter en zijn vrouw handen te schudden. Het was wel meteen doorlopen want de rij wachtenden was lang. Er waren veel sta-hang-tafels en ook twee tafels met stoelen aan de balie waar ze een drankje konden halen. Gelegenheid om Peter persoonlijk te spreken was er niet meer dat kon ook niet want er waren er zovele genodigden. Van de vrijwilligers van het archief miste ik er wel wat. Heb er geen spijt van dat ik er geweest ben er waren genoeg bekenden om een babbeltje mee te maken Het is een prachtig gebouw alleen daarvoor zou je er heen gaan. Toen ik wegging nam ik de verkeerde trap naar beneden. Een gastvrouw kwam direct naar mij toe en hielp me naar de uitgang. Onderweg liet zij mij het een en ander zien over toeleveringsbedrijven, machines en kassenbouw. En  over hoe die onderwerpen ten toon gesteld worden in een aparte demokas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.