Belangwekkend onderzoek tuinbouw uit 1957


SANYO DIGITAL CAMERANaaldwijk, 12 juni 2013 – Trouwe lezers van de rubriek Ouder Westland in AD Westland zijn vast benieuwd naar het onderwerp, dat donderdag 13 juni de kolommen vult. Het gaat over de tuinbouw in de jaren vlak na de oorlog en geeft een beeld van hoe die er met name in Wateringen (foto onder)  en De Lier (foto rechts) voor stond. Pater dr. Hans Oudshoorn – geboortig uit Den Haag – legde een uitgebreid onderzoek ernaar vast in een proefschrift, dat in november 1957 nogal opzien baarde. Ik herinner mij dat, omdat ik toen net vier maanden in opleiding was als leerling-journalist bij dagblad Het Binnenhof. Mijn mentor vond het nog te vroeg om mij daar over te laten schrijven en schakelde een deskundige medewerker van buiten de redactie daarvoor in.

De man heeft een serie artikelen daarover geproduceerd, waarvan mij vooral opviel, dat hij de naam Oudshoorn consequent veranderd had in pater Van Oudshoorn. Dat hield hij in alle artikelen vol. Zelf heb ik nu ter ere van pater Oudshoorn – die vijf jaar lang ook nog als aardrijkskundeleraar aan het St. Stanislascollege te Delft aan ongetwijfeld ook Westlanders les heeft gegeven, en die op 23 mei is overleden – daarover een eigen artikel geschreven, waarmee oudere tuinders herinneringen aan de jaren vijftig kunnen ophalen. Het onderzoek van destijds is zeker belangwekkend te noemen en het zou zeker – ter vergelijking met de situatie van nu – nog aanbeveling verdienen het nog eens te herhalen. 

Pater H.I. Oudshoorn 

Van pater Jan Bentvelzen S.J. uit Nijmegen ontvingen wij op ons verzoek een afbeelding van pater Oudshoorn Hans (Henricus Ignatius)  Oudshoorn die op zijn bidprentje staat. Hij is geboren op 24 juni 1925 en als priester in de Sociëteit van Jezus overleden te Nijmegen op 23 mei 2013.

scannen0007scannen0008

 

 

 

 

 

 

 

LEES HIERONDER HET HELE VERHAAL, DOOR ER OP TE KLIKKEN IS HET LEESBAAR

20130613 OW oudshoorn1

 20130613 OW oudshoorn2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.