Grote Lierse brand in 1792 aangestoken

scannen0009De Lier, 28 februari 2014 – Op 8 mei in het jaar 1792 schrikt het dorp De Lier op door een grote brand in de Hoofdstraat ergens tussen de Dom en de Sportlaan in. Men kon niet voorkomen dat zeven huizen, drie schuren en een schuitenloods afbrandden. Wie was de dader?  Want al gauw bleek dat deze brand is aangestoken. Het bleek Johanna van der Sloot, de vrouw van Jacob Oosterlee te zijn.Zij werd gearresteerd en opgesloten in het gevangenhok in de Domtoren. Baljuw Adriaan van der Lely heeft haar daarna veroordeeld tot de dood door middel van wurging aan een paal. Dit verhaal staat uitgebreider verteld in het  deze week  weer uitgekomen kwartaalmagazine Westlands Streekhistorie van het Westlands Museum. Het is geschreven door A.P.M. van der SandeHet magazine bevat weer tal van berichten over wat er allemaal te doen is op historisch gebied. Twee Westlanders die veel met de historie in touw zijn geweest en zijn overleden worden in het magazine herdacht: Leni Varekamp en Gerard van Woerden. Wie het lezen wil kan misschien nog een nummer bijbestellen bij het Westlands Museum, maar als hij zich meldt alt donateur, is hij elke drie maanden verzekerd van een exemplaar. Tel.0174 621084

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.