Boeiende excursie door Westlands verleden

JAARBOEK 2014 VAN GENOOTSCHAP OUD- WESTLAND

Omslag van het nieuwe jaarboek van het Genootschap Oud Westland

Omslag van het nieuwe jaarboek van het Genootschap Oud Westland

Westland , 14 oktober 2014 – Een ontspannende excursie door het Westlands verleden. Zo kun je de  27ste editie van het Historisch Jaarboek Westland  gerust noemen. Het is dinsdagavond gepresenteerd tijdens de eerste bijeenkomst van het Genootschap Oud-Westland  in het nieuwe seizoen. Die denkbeeldige reis maakt de lezer aan de hand van een keur aan historische artikelen, geschreven door historisch betrokken Westlanders. Historie en actualiteit raken elkaar daarin met name in het artikel van Nic. Sosef over de historie van het begin dit jaar failliet verklaarde familiebedrijf. Vorig jaar bestond de Lierse tuinderslaan De Blaker 50 jaar. Jan den Hoed beschrijft de geschiedenis van deze bijzondere laan. Ook  lezing van Ton Immerzeel over de begindagen van de oorlog rond Ockenburgh is verwerkt tot een fraaie bijdrage aan het Jaarboek en Dennis de Kool doet een poging aan te tonen dat een Poeldijkse preekstoel van de hand van beeldhouwer Jan Baptist Xavery (1697-1742)  waarschijnlijk in Hoofddorp terecht is gekomen. De Midden-Delflandkenner bij uitstek Jacques Moerman beschrijft de geschiedenis van de onlangs opnieuw ingerichte Zwethzone en naar aanleiding van het recent verkregen ‘Hofboek van De Lier’ vertelt Krijn van Dijk over deze belangrijke bron van kennis van dit uit 1587 daterende boek.

Ronald van der Spiegel vraagt zich af of D

Illustratie behorend bij het hoofdstuk gebaseerd op de lezing van Ton Immerzeel over vlietveld Ockenburg

Illustratie behorend bij het hoofdstuk gebaseerd op de lezing van Ton Immerzeel over vlietveld Ockenburgh

e Zidde een van de voorlopers van Ter Heijde was. In ieder geval wordt deze gebiedsaanduiding tussen 1287 en 1400 in geschriften en kaarten genoemd en aannemelijk is dat flinke stormen dit 12e kwartier van Monster hebben ingeleverd ‘aan zee’. Het Jaarboek, waarin dit alles te vinden is, krijgen de leden van het Genootschap gratis. Maar wie beslit om pas met ingang van 2015 lid te worden heeft ook nu al recht op een gratis exemplaar! Wie  gebruik maakt van dit aantrekkelijke aanbod kan zich als nieuw lid melden via www.oudwestland.nl. Voor niet leden is het Jaarboek vanaf nu voor € 12,90 verkrijgbaar bij de Westlandse boekhandels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.