Hoe VIOS zorgt dat Wateringen toch zijn openbaar vervoer krijgt

Dit bericht verscheen in 1923 in de Westlandsche Courant en spreekt voor zich...

Dit bericht verscheen in 1923 in de Westlandsche Courant en spreekt voor zich…

Wateringen, 10 juli 2014 – Het hele Westland wordt heden ten dage doorkruist door buslijnen van de busmaatschappij Veolia. Er is geen dorp of je kunt het met deze vorm van openbaar vervoer bereiken. Heel anders dan in de tijd dat – sinds 1881 – de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) voor dat vervoer zorgde.

Niet alleen volgde de tram de aangelegde ‘ijzeren spoorweg’ waardoor de reizigers altijd op een vaste plek, namelijk het station moesten uitstappen, maar ook het aantal dorpen dat werd aangedaan was pas na jaren van spooraanleg door de streek acceptabel. Alleen was het tramwegnet niet compleet, want Wateringen was nog lange tijd verstoken van een aansluiting op het spoorwegnet. Dat heeft de Wateringers altijd dwars gezeten.

Piet Lipman

Gelukkig was er een Wateringer, Piet Lipman die op het idee kwam – na eerst ook nog talloze andere ideeën te hebben gelanceerd en uitgewerkt – een autobusdienst met de naam VIOS te organiseren tussen Rijswijk en Wateringen om zo het isolement van zijn dorp op te heffen. Hoe de Wateringse gemeenteraad zich achter hem schaart en hij letterlijk laat zien dat die vier letters inderdaad staan voor: vooruitgang is ons streven leest u op vrijdag 11 juli 2014 in Ouder Westland, de historische rubriek die deze week overigens voor het laatst voor de zomerstop verschijnt en pas weer begin september in AD Westland terugkeert. Dus koop deze krant maar let er wel op dat u de editie Westland kiest.
De bij dit artikel geplaatste bericht uit de Westlandsche Courant (voorloper van AD Westland) uit de beginperiode van de VIOS spreekt voor zich!

HIERONDER HET ARTIKEL UIT AD WESTLAND VAN VANDAAG, MAAK ER EEN KOPIE VAN EN VERGROOT DIE OM HET TE KUNNEN LEZEN

20140711 OW vios 0120140711 OW vios 02

1 reactie op “Hoe VIOS zorgt dat Wateringen toch zijn openbaar vervoer krijgt

 1. Geachte Aad van Holstein,
  Weer bedankt over het interessante artikel over de VIOS.
  Nieuw voor me was het verhaal over de inbraak en de diefstal van fietsen in 1909, dan vraag ik me altijd weer af,waar u de informatie vandaan gehaald hebt, maar ik denk dat het in het Westlands Archief te vinden zal zijn.
  Aan het eind van uw artikel schrijft u dat er nog BAB-VIOS bussen rondrijden. Ik wilde u eigenlijk meedelen dat een kleinzoon: Wim Lipman in Wieldrecht bij Dordrecht nog een touringcarbedrijf heeft. Er rijden dus ook nog EDAD-bussen rond. Nadat de WSM in het Westland de diensten is gaan rijden heeft mijn vader de EDAD gekocht en heeft ook daar de busdiensten gereden.
  Vriendelijke groet,
  Hennie van Raaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.