Hongersnood wel degelijk ook in Westland

Bij Verhagen aan de Zuidweg in Naaldwijk  worden de zakken meel gelost.

Bij Verhagen aan de Zuidweg in Naaldwijk worden de zakken meel gelost.

rop klikken of dupliceren en vergroten om het te lezen.

Naaldwijk, 20 maart 2015 – De krant is nog niet uit of er wordt al naar de redactie van AD Westland gebeld. Niek Vis uit Wateringen aan de lijn. Met de boodschap dat het onderschrift onder de foto van een volgeladen wagen met broden van het Zweedse Rode Kruis onjuist is. Dat kon iedere abonnee van AD Westland trouwens ook met eigen ogen  zien, maar Vis is de enige die met het juiste antwoord op de proppen kwam. Onder de foto staat dat zakken meel worden gelost. In werkelijkheid is er een zak meel te zien en staat er een vrachtwagen op vol met kant en klare wittebroden.

Een agent inspecteert de zending meel bestemd voor het wittebrood.

Een agent inspecteert de zending meel bestemd voor het wittebrood.

Gebakken met meel van de Zweden, die dat per schip naar de hongerlijdende gebieden  hebben gestuurd. Geen nood. Het AD is voor geen kleintje vervaard en zorgde ervoor dat in de middageditie van dezelfde dag het juist onderschikt onder de foto terecht is gekomen.

U hebt het al begrepen. Er staat vandaag weer een oorlogsverhaal in de krant. Dit keer gewijd aan de hongersnood, die zich ook in het Westland heeft doen gevoelen. Een verhaal gebaseerd op gegevens uit het bekende boek Gemeente Naaldwijk 1940-1945 en belangwekkende notities in de dagboeken van de twee Naaldwijkers de Rode Kruismedewerkster Jane Zwinkels en de bakkersknecht Cornelis Sala.

 Bakker  Harry de Groot en zijn naast hem staat bediende v.d. Meer bezit met de distributie van het Zweedse wittebrood in de Herenstraat in Wateringen Ook meldde hij dat de vrouwen op de andere foto Lely/Lelie heten.


Bakker Harry de Groot en zijn naast hem staat bediende v.d. Meer bezit met de distributie van het Zweedse wittebrood in de Herenstraat in Wateringen
Ook meldde hij dat de vrouwen op de andere foto Lely/Lelie heten.

Zo werd het wittebrood door de bevolking bij de bakkers opgehaald.

Zo werd het wittebrood door de bevolking bij de bakkers opgehaald.

In het dagboek van laatstgenoemde lezen we op 28 Januari: ,,Schreef ik in December 1944 dat een grote hongersnood dreigt, ’t is nu werkelijk hongersnood. Distributienieuws: van 29 Januari tot 3 Februari per persoon 125 gram vlees, ( vorige week niet) per persoon 125 gram jam, ( in weken niet gehad ) per persoon 250 gram zuurkool.
Van 29 Januari tot 10 Februari ( 2 weken ) personen boven 4 jaar 10 ons brood personen beneden 4 jaar 8 ons brood + 250 gr. bloem.Vele

Het pakhuis van de graanhandel Verhagen aan het Zuideinde in Naaldwijk

Het pakhuis van de graanhandel Verhagen aan het Zuideinde in Naaldwijk

bonnen die reeds aangewezen waren, sommige zelfs al in November 1944, worden steeds verlengd zonder dat ze in levensmiddelen zijn om te zetten.
Aardappelen 1 KG. per persoon per week, de bonnen moeten wekelijks worden ingeleverd, doch aardappelen worden er niet op afgeleverd. Het comité “Noodhulpactie” verstrekt dagelijks aan vele personen een warme maaltijd, en helpt ook zieke menschen aan boillon en een stukje vette kaas, kinderen aan tomatensap en vele andere dingen, zie onderstaan
Normaal te koop is er niets meer, alleen de ruilhandel die neemt steeds toe”.

Jane Zwinkels schrijft in haar dagboek: .,,Maandag 12 Mrt: Vandaag werden we verblijd met het geschenk van het Zweedse Roode Kruis voor een witte brood en 125 gram boter. Het is een waar feest weer eens zulk fijn brood te eten. Hagelwit. Dinsdag 13 Mrt.
Vandaag is er vreselijk gebombardeerd. De radio bericht op 13 punten de spoorwegen aangevallen. In Duitsland wordt Berlijn iedere nacht gebombardeerd en duizenden bommenwerpers bombarderen Essen Dortmund enz..

De uitreiking van de broden uit Zweden gaat in Wareringen met enig vertoon

De uitreiking van de broden uit Zweden gaat in Wareringen met enig vertoon

Weinig actieviteit aan het Westfront. Woensdag 14 Mrt.Er is de gehele dag weer vreselijk gebombardeerd, allemaal in de sper langs het strand en de Westkant van de stad Den Haag. In Rotterdam zijn weer 40 mensen doodgeschoten. In Appeldoorn 50,  omdat er een aanslag is gepleegd op Rauter die nog niet dood maar zwaar gewond is. Donderdag 15 Mrt.: Gisteren zijn er voor het eerst bommen van 10 ton op Duitsland gegooid. Bielefeld was de gelukkige die ze mocht ontvangen. Zaterdag 17 Mrt. Ik ben vandaag naar Den Haag geweest zijn mijn albe. Hiij zal gelukkig nog wel terecht komen. Het huis van Maas is niet uitgebrand. Maar het Bezuidenhout is verschrikkelijk om te zien. Woensdag 21 Mrt. Gisteren hebben we een goede dag gehad. De NSBers zullen uit ons huis vertrekken. Dat zal me een feest zijn. Ik heb mijn albe terug. Hij is  door toevalligheid bij de fam Maas in Stompwijk gevonden.,Voor Em (dat is haar zus)  heb ik nog een nieuwe japon gekocht op punten met 15 eieren erbij. Het gaat met de oorlog best. In het Saargebied stort het D. leger in elkaar”.

Erop klikken of dupliceren en vergroten om het te lezen.

Erop klikken of dupliceren en vergroten om het te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.