Expositie Jack Middelburg straks in museum

EERSTE KWARTAALBLAD IN 2016 KWAM ONLANGS VAN DE PERS

Honselersdijk – Het Westlands Museum staat van 9 april tot en met 31 juli in het teken van de bekende Westlandse motorcoureur Jack Middelburg, De expositie is te zien, die ook al eerder te zien was in Naaldwijk bij het Historisch Archief Westland komt nu in de Wagenschuur van het museum, een ruimte die speciaal is bedoeld voor tijdelijke tentoonstellingen. Dit wordt aangekondigd in het kwartaalblad ‘Westlandse Streekhistorie’ dat deze maand verscheen.

Jack Middelburg, met pet

Jack Middelburg, met pet

Jack Middelburg genoot in het Westland, maar ook daarbuiten grote populariteit. Zijn carrière in  de motorsport begint in 1973, Vier jaar later wordt hij Nederlands kampioen in diverse inhoudsklassen, hetgeen zich een jaar later herhaalt. De start van een internationale motorsportcarrière. Hij doet dan ook mee aan de Grand Prix’s, waarvan hij die van 1980 in de TT van Assen weet te winnen. Dat is maar weinig Nederlanders gelukt. Door zijn gedurfde rijstijl is hij zeer populair bij het motorminnend publiek.Als hij in 1984 bij een valpartij gewond raakt overlijdt hij twee dagen later in het ziekenhuis. Dat hij enorm geliefd was blijkt bij zijn begrafenis in Naaldwijk, waarbij duizendenmensen aanwezig zijn.

De tentoonstelling wordt georganiseerd met medewerking van zijn zoon Jacky Middelburg die veel materiaal uit zijn eigen verzameling ter beschikking heeft gesteld. Foto’s, films en videobeelden illustreren het een an ander op deze expositie. Ook is een selectie te zien van de prijzen die Jack Middelburg heeft gewonnen.

Een serie foto's wekt aandacht voor diverse onderwerpen in het kwartaalblad

Een serie foto’s wekt aandacht voor diverse onderwerpen in het kwartaalblad

Het Westlands Museum, zo meldt het magazine verder, heeft een kleine maar interessante collectie schilderijen verzameld van Wesltandse landschappen, dorpsgezichten en portretten van bijzonder Westlanders. Bij de opening van het museum in 1993 waren er vrijwel geen schilderijen met een Westlands onderwerp in de collectie. Daar is  nu verandering in gekomen door Maarten van der Schaft, een geboren en getogen Westlander, die uit interesse negentiende-eeuwse en vroeg twintigste- eeuwse schilderkunst verzamelde. Die zijn inmiddels te boek gesteld. Maar dat betekent niet dat hij aan het einde is van zijn zoektocht. Die gaat nog steeds door. Resultaten daarvan zijn te zien in de schatkamer van het Westlands Museum.

Vroeger hielden veel tuinders varkens

Vroeger hielden veel tuinders varkens

De ‘s-Gravenzandse historicus Jan Dahmeijer levert in het kwartaalblad een bijdrage over het gebruik om op tuinbouwbedrijven  varkens te houden. Niet zomaar een paar, maar soms wel  50 tot 100. In een staatje vaneen Poeldijkse tuinder valt af te lezen hoeveel de man er aan verdiende. De vrijwilliger bij het Historisch Archief, Gilles Hamel, doet een boekje open over het leven van Westlanders in de achttiende en negentiende eeuw. Met de bekende namen als Van Wingerden en Van Wijingaarden.

Ida en Roze van Tijn

Ida en Roze van Tijn

Het blad besteedt ook aandacht aan de plaatsing van struikelstenen in Naaldwijk en Monster ter nagedachtenis van de uit deze plaatsen afkomstige J|oden, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in Duitse concentratiekampen. Zoals gebruikelijk begint het magazine met een verslag over de gang van zaken in de moestuin van het Westlands Museum, dat is samengesteld door de chef van de warmoezeniers Frits Persoon. Ook treffen we er een boekbespreking in van het boek ‘De Poortwacher van het Westland” geschreven door oud-burgemeester van Wateringen Wil van den Bos Czn, aankondigingen van lezingen  en tentoonstellingen. Het blad is zeker de moeite van het lezen   zeker waard. Wie donateur van het museum is krijgt het  thuisgestuurd.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.