Wie zijn de oorlogsdagboekenschrijvers?

Jeane Zwinkels

Jeane Zwinkels

Naaldwijk, 1 mei 2013 – In de rubriek Ouder Westland in AD Westland heb ik vaak geprobeerd het leven te tekenen zoals dat in de Tweede Wereldoorlog in het Westland zich afspeelde.

Daarbij kon ik gebruik maken van mijn eigen herinneringen, want ik maakte die vijf jaren mee in de leeftijd van vijf tot tien jaar. Niet dat ik daardoor van alles op de hoogte was, nee: het meemaken van de eerste oorlogsdagen, het naar school gaan en lessen te moeten volgen in een oude pastorie, omdat de school gevorderd was door de Duitsers, mee te maken dat iedereen ’s avonds soms al om acht uur zijn huis niet meer uit mocht, Duitse soldaten zien en vooral ook horen (zingend maar ook flink stampend) voorbij marcheren, razzia in de Van Lijnschootenlaan, waar ik ondergedoken neven van mij moest vervangen, zodat ze niet opgepakt zouden worden, maandenlang bij bakker Cor van den Berg in de Herenstraat zoveel boterhammen te mogen eten als ik lustte, dat

Cor Sala

Cor Sala

waren zomaar mij te binnenschietende dingen die ik in die tijd heb meegemaakt. Maar ook al zouden anderen mij – in een interview bijvoorbeeld – dergelijke belevernissen hebben verteld, ze zijn vast gekleurd en vervaagd  na zoveel jaren. Dagboeken daarentegen zijn in mijn ogen geweldige en betrouwbare steunpunten voor je geheugen. Zowel Jeane Zwinkels als Cor Sala, die beiden een dagboek bijhielden mogen we  postuum dank verschuldigd zijn dat zij zoveel belangwekkende details hebben opgeschreven.In de rubriek Ouder Westland van donderdag 2 mei 2013 ga ik in op de vraag wie eigenlijk deze twee dagboekenschrijvers zijn geweest.

LEES HIERONDER DE KNIPSELS UIT AD WESTLAND, KLIK EROP OM  TE VERGROTEN

20130502 OW dagboeken0120130502 OW dagboeken02

2 reacties op “Wie zijn de oorlogsdagboekenschrijvers?

  1. Goedendag heer Van Holstein,
    Een mooi artikel! Ik denk echter dat de foto in de bakkerij van mijn vader is gemaakt. Op basis van herinneringen en het feit, dat ik nog enkele andere foto’s met een vrij welgelijk standpunt heb lijkt mij dat vrij zeker. U mag contact met mij opnemen.
    Groet, Jos Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.