Arie van der Marel zet historisch Westland in beweging

Dit is het postkantoor in Naaldwijk waar Van der Marel werkte van 1930-1936

Dit is het postkantoor in Naaldwijk waar Van der Marel werkte van 1930-1936


Op dit knipsel klikken om het te kunnen lezen en vergroten

Op dit knipsel klikken om het te kunnen lezen en vergroten

Naaldwijk, 8 maart 2013 – Ouder Westland van deze week – dus in de krant AD Westland van donderdag – gaat over Arie van der Marel (1886-1969). Naast zijn werk voor de toenmalige PPT was hij zijn hele leven actief als amateur genealoog en historicus. Hij stichtte in 1935 het Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie, en kreeg hiervoor de legpenning van de gemeente Naaldwijk. De van der Marelstraat te Honselersdijk (gemeente Westland) werd naar hem vernoemd. Aangezien er vroeg in de 20e eeuw weinig bekend was over de geschiedenis van zijn familie moest

Op dit knipsel klikken om de artikelen verder te kunnen lezen

Op dit knipsel klikken om de artikelen verder te kunnen lezen

hij van de grond af aan beginnen met zijn genealogische studie. Gedurende tientallen jaren bestudeerde hij met begrip van het oude schrift (paleografie) doop-, trouw-, en begraaf-registers, garderasarchieven, notariële protocollen, gerechtelijk archieven, en andere bronnen op vele plaatsen in (het Westen van) Nederland. Dit maakte het hem mogelijk om de geschiedenis van de van der Marels en aanverwante families terug te volgen tot in de 15e eeuw. Van der Marel heeft in de jaren dat hij directeur van het postkantoor in Naaldwijk was, ook tal van artikelen over het Westland geschreven. Enkele voorbeelden daarvan voeg ik bij dit bericht, dat verwijst naar een uitgebreid artikel over Van der Marel in de rubriek Ouder Westland.

 

1 reactie op “Arie van der Marel zet historisch Westland in beweging

 1. Mijnheer,
  Op zoek naar posthistorisch materiaal kwam ik in het bezit van een Dienstenveloppe “Volksabstimmungskommission des Volkerbundes für Das Saargebiet en geaadresseerd aan; Madam A.C.W. Marel Doorman, Hertoginnenlaan 227 Den Haag.
  Bent U toevallig een familielid hiervan of heeft U misschien gegevens daaromtrent.
  Uw antwoord stel ik zeer op prijs

  Filatelist Hai Webers, Mergelakker 51, 6181 JE Elsloo maito: hai.webers@planet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.