Rie Bot-van den Doel en haar modevakschool

SANYO DIGITAL CAMERANaaldwijk, 10 juli 2013 – Welke oudere Westlanders herinneren zich nog mevrouw Bot- van den Doel.  Als jong meisje kwam ze begin jaren dertig naar Naaldwijk, waar ze een modevakschool begon. Ze begreep dat juist die crisisjaren een uitstekende voedingsbodem vormden voor een dergelijke school, want daarmee kon ze jonge meisjes opleiden tot costumière.  Zelf je eigen kleren maken en ook nog volgens de gangbare mode was heel belangrijk. Ze vestigde zich samen met haar man de journalist Piet Bot  na verloop van tijd in de Rembrandtstraat in Naaldwijk. In de naoorlogse jaren kreeg het echtpaar Bot steeds meer bekendheid in het Westland door de druivenfeesten. Haar man was een van de mensen, die zich daar voor inspanden. Mevrouw Bot zelf zorgde voor de kleding van de druivenprinsessen en hofdames en oogstte daarmee veel waardering.  Haar man was vooral bekend als correspondent van de Haagsche Courant in het Westland. Later werkte hij ook voor de Westland Post, waar mevrouw Bot zijn werk een groot aantal jaren voortzette, toen hij in 1971 was overleden.  In Ouder Westland, de historische rubriek van AD Haagsche Courant, editie Westland,  besteed ik op donderdag 11 juli  aandacht voor deze bijzondere vrouw, die op 8 juli honderd jaar zou zijn  geworden en eenmaal het startschot mocht lossen van de wielerronde van Naaldwijk.

Op de foto Rie Bot – van den Doel,zoals menigeen zich haar zal herinneren.

KLIK OP DE KNIPSELS EN U KUNT ALLES LEZEN

scannen0021scannen0024

1 reactie op “Rie Bot-van den Doel en haar modevakschool

  1. Heel leuke pagina over OUDER WESTLAND. Het komt me allemaal bekend voor. Ik heb zelf ook bij mevrouw Bot op school gezeten en heel veel geleerd. Ik denk in de periode 1959/1960 voor meerdere jaren. Thuis hadden we een groot gezin dus was er werk genoeg om voor niet te veel geld de kinderen te kleden.
    Trouwjaponnen voor mijn zussen en mezelf. Kleding voor het zilveren feest van mijn ouders en alle zussen. Dat was vaak in mijn eigen kamer veel dagen doorbrengen achter de naaimachine. Mevrouw Bot vroeg me of ik bij haar assistent wilde worden maar mijn moeder vond dat er thuis genoeg werk was. Jammer! In die jaren kreeg je niet de kansen van nu. Maar ik ben dankbaar voor alles wat ik geleerd heb in mijn jonge jaren, niet alleen bij mevrouw Bot een goed vak leren maar ook andere zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.