Mooie recensie van uitverkocht boek

‘S-GRAVENZANDE – De Westlandse Pronkkast. Je vindt hem iIn Bibliotheek ‘s-Gravenzande met een uitgebreide collectie Westlandse boeken, zowel romans als informatieve boeken over de streek. Ook tref je er historische kaarten  informatie over de tuinbouw van vroeger en nu, kassenbouw, veiling en vervoer, de teelt van groenten en bloemen.

Verder  zijn er historische jaaroverzichten in woord en beeld, kunst en cultuur in het Westland, informatie over de verschillende dorpen, fotoboeken, films en verhalen over het leven in het Westland  Romans en gedichten waarvan de auteur uit het Westland afkomstig of er woonachtig is of waarvan het onderwerp gerelateerd is aan het Westland. Zo ook mijn tien jaar geleden uitgegevenn boek ‘Het Westland hoe ouder hoe mooier’. Kees Veenman uit Naaldwijk schreef er een lovende recensie over in ‘Uitgelicht’/ Maar helaas is het boek zelf uitverkocht.

Hoe ouder, hoe mooier

DOOR KEES VEENMAN

Knipsel4Het spookt in Naaldwijk! Nietsvermoedende passanten werden in de dertiger jaren van de vorige eeuw de stuipen op het lijf gejaagd door een postbode die eerst hier, en op vrijwel hetzelfde moment ook daar om de hoek van de straat kwam fietsen. “Hè …?” Je moest derhalve wel weten dat het hier de volkomen identieke tweelingbroers Jan en Janus van Holstein betrof. Maar de heren hadden buiten hun dienst ook nog andere kwaliteiten. Een van de resultaten daarvan kwam later als journalist te werken bij dagblad Het Binnenhof en de Westlandsche Courant.
Omdat hij zijn hele jeugd in Naaldwijk en wijde omgeving heeft doorgebracht, rolde hij als het ware van nature in een historische rubriek in die krant onder de naam ‘Ouder Westland’. En toen hij daarvan eenmaal de smaak goed te pakken had, werd dat een vaste, wekelijkse bijdrage. Tot op de dag van vandaag levert Aad van Holstein in een schier onuitputtelijke stroom elke week een nieuw verhaal over actualiteiten uit de vorige eeuw. Tegenwoordig vindt U deze rubriek in de Westlandbijlage van het Algemeen Dagblad.

Leggers met oude kranten in de kluis van het Historisch Archief Westland

Leggers met oude kranten in de kluis van het Historisch Archief Westland

Gebaseerd op vele jaargangen gearchiveerde regionale kranten en een uitgebreide bibliotheek in het Historisch Archief Westland, daarbij ondersteund door de archivaris en zijn team, weet Van Holstein ons elke week weer te boeien met een wetenswaardig verhaal uit de rijke Westlandse historie. Tja, en er gebeurde van alles in onze contreien. In 1901 bijvoorbeeld was er sprake van onvervalst ramptoerisme naar aanleiding van een grote brand die de Monsterse kerk fundamenteel in de as had gelegd. En in 1912 vielen er politieschoten op de Heulweg, jawel. Een stevige westenwind en wat onwillige voetgangers belemmerden een toch al getergde lokale Bromsnor ernstig in zijn beoogde voortgang van het wettelijk gezag. De fietsbel van zijn dienstrijwiel had weliswaar geen effect op de wind, maar de wandelaars gingen wonderwel voor hem aan de kant. Die waren echter ook niet van gisteren en riepen de voortploeterende veldwachter scherpzinnig opgemerkt na: “Hé. Je hebt geen licht op!” Bromsnor zou Bromsnor niet zijn als hij dit over zijn kant liet gaan; wie denken die burgertjes wel niet dat ze voor zich hebben. Ze vielen over en weer in van kwaad tot erger en daarmee in verwensingen van ‘stikken’ tot ‘doodvallen’. Hij had er in zijn ambtelijke overmoed echter niet bij stil gestaan dat hij slechts in z’n eentje was, terwijl die anderen met z’n vieren waren. Bromsnor had toentertijd ook geen enkele spreekwoordelijke connectie met een brommende of snorrende hulpmotor, maar moest nog helemaal op eigen kracht de pedalen rond trappen. De mannen bleken tot overmaat van ramp harder te kunnen lopen dan de veldwachter tegen de wind in kon fietsen en de situatie werd zo benauwend, dat de gezagsdrager uit noodweer maar zijn dienstwapen liet spreken door waarschuwend gaten in de lucht te schieten. Over hoe dit afliep en met nog veel meer leuke, boeiende en interessante verhalen weet Aad van Holstein de regionale geschiedenis van week tot week levendig te houden.

2 reacties op “Mooie recensie van uitverkocht boek

  1. Prachtig! Heb het niet,maar zou het graag willen winnen.
    Ik ben een echte Westlandse.Woon sinds mijn geboorte (1947) in Naaldwijk en wil hier nooit weg. Lia Spitters heeft een boek geschreven over een oom van mij,Rien de Hoog.Het heet “Achter vaders rug” Ook over het Westland.heb ik ook.Ben erg geïnteresseerd in het de oude Westlandse verhalen,dus: Kom maar op met die wedstrijd! Groetjes,Riet Sauer-de Hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.