Dirk van Heijst en de watersnoodramp 1953

Burgemeester Dirk van Heijst

Burgemeester Dirk van Heijst

Naaldwijk,6 februari 2013 – Tien jaar is hij burgemeester van Naaldwijk geweest. Dirk van Heijst, de man die zestig jaar geleden geconfronteerd werd met de ergste ramp die een eiland, waar hij burgemeester van drie gemeenten was, kon overkomen: een overstroming. Hoe groot de ramp in werkelijkheid was, kon hij op dat moment wellicht ook niet overzien, maar zodra de dijk van een polder in Herkingen het begaf, was hij ter plaatse. Om maatregelen te nemen, waarover ik in Ouder Westland van donderdag 7 februari meer vertel, onder meer gebruik makend van het geweldige boek over de watersnood van 1953: de Ramp van Kees Slager. Van Heijst, geboortig uit Maassluis, heeft een carrière gemaakt op de eilanden.

Militairen redden inwoners van Oude Tonge

Militairen redden inwoners van Oude Tonge

Op Walcheren bekleedde hij een bestuursfunctie voordat  hij burgemeester werd van drie aparte gemeenten: Dirksland, Herkingen en Melissant. Vijf jaar na de ramp is hij benoemd tot burgemeester van Naaldwijk. Koop de krant, de editie AD Westland, van donderdag als u hem al niet in de bus krijgt. Er staan nog enkele lezenswaardige stukjes in, zoals over het lot van een naar het Westland gekomen evacué uit Oude Tonge.

Om een indruk te geven van wat de burgemeester aantrof toen hij zich op de hoogte ging stellen van de situatie in de rampnacht, plaats ik hieronder een foto van Goeree 02een ondergelopen polder in een van zijn gemeenten op het eiland Goeree en Overflakkee..

KLIK OP DE FOTO’S EN OP HET KNIPSEL HIERONDER OM ZE FLINK TE VERGROTEN

GW-CANON-01_PRT-N-2001_0984_001

 

 

1 reactie op “Dirk van Heijst en de watersnoodramp 1953

  1. Beste Aad van Holstein,

    Via een overlijdensbericht in NRC Handelsblad van mijn vroegere buurvrouw van Heijst in Naaldwijk kom ik jouw naam tegen in een artikel in het mij onbekende Ouder Westland.
    Ben jij de oudste broer van mijn jeugdvriend Wim ?

    Vr.gr.,

    Arij de Boode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.