Ontspannende excursie door het rijke Westlandse verleden

Elk jaar komt het Genootschap Oud-Westland met een jaarboek uit. Dit keer het vierde in een nieuw, groter formaat dan voorheen. Het bestuur kondigt het aan als een ‘ontspannende excursie door het Westlandse verleden”. En dat onderschrijf ik graag.

 

                      HISTORISCH JAARBOEK 2015 VERSCHENEN

Westland – Zeventig jaar bestaat het nu. Het Monsterse kassenbouwbedrijf KUBO. Reden voor Ed Kuiper, oud-directeur van dit familiebedrijf een bijdrage te leveren aan het jaarboek 2015 van het Genootschap Oud-Westland dat onlangs is verschenen.

De plek van de stranding van de Franse haringlogger

De plek van de stranding van de Franse haringlogger

Vlak na de Tweede Wereldoorlog was het zijn vader, Arie Kuiper, die het bedrijf begon in een schuur van vier bij vier meter in de Choorstraat. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een kassenbouwonderneming die in de hele wereld moderne kassencomplexen bouwt. Voor iedere Westlander is dat een boeiend verhaal. Te lezen in een boek dat ze gratis in hun bezit kunnen hebben en wel als lid van het genootschap. Maar dat ook voor 12,90 euro te koop is bij de Westlandse boekhandelaren en bij het Westlands Museum. Het jaarboek  staat dit keer  in meer dan een opzicht in het teken van de ondernemers en ondernemingen in het Westland.

Fusies

Burgemeesterszoon James de Fremery

Burgemeesterszoon James de Fremery

Daar past ook bij de oprichting van de Coöperatieve Westlandsche Snijbloemenveiling (CWS) in 1923. Gezien de vele bloementelers die hierbij betrokken zijn geweest. Tot de jaren zeventig heette deze veiling nog CCWS, waarbij de tweede C stond voor Centrale. Na tal van fusies en naamwijzigingen staat de veiling sinds 2002 bekend als de veiling Flora Holland. Voor George Franke die werkzaam is bij de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland was dit  aanleiding om in het jaarboek de historische betekenis van deze veiling voor de bloemisterij uit de doeken te doen. Een andere belangrijke ontwikkeling voor de Westlandse tuinbouw is het afgraven van de duinen en de hoge geestgronden. Over de onvoorstelbare hoeveelheden zand die in de loop der jaren per schuit naar tuinderijen in de regio  zijn vervoerd om deze op te hogen en qua structuur te verbeteren schrijft Aad Vijverberg een interessant verhaal.

Schaatsen

De familie Van der Voort aan de radio gekluisterd toen WIm triomfen vierde op het ijs

De familie Van der Voort aan de radio gekluisterd toen WIm triomfen vierde op het ijs

Voor de schaatsliefhebbers geeft het jaarboek door middel van een interview door Ton Wensveen, bestuurslid  van het Westlands Schaatsmuseum, met de bekende Westlandse schaatser Wim van der Voort inzicht in het leven van deze vooral uit de jaren vijftig van de vorige eeuw bekende Westlander. Ook staat in het jaarboek beschreven hoe op 4 oktober 1903 de Franse haringlogger President Carnot tijdens noodweer  schipbreuk leed. Dertien van de negentien opvarenden kwamen om het leven. Een boeiend artikel van de hand van Jan Dahmeijer van de werkgroep Oud-‘s-Gravenzande. Ook over ‘s-Gravenzande handelt de bijdrage van Martha Vollering die schrijft over de grootgrondbezitter P.J van Oosthuyse die rond 1800 – ten tijde van de oorlog in de Franse tijd –  als leverancier van het leger schatrijk is geworden. Maarten van der Schaft vertelt als oud-‘s-Gravenzander over  de ook in deze plaats geboortige burgemeesterszoon James de Fremery.

Het lezen van dit jaarboek is voor wie geïnteresseerd is in de Westlandse historie  alleszins de moeite waard. .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.