Eerste Westlandse grondstomer in 1921

Grondstomers aan het werk

Grondstomers aan het werk

Honselersdijk, 31 januari 2014 – Tuinders hebben altijd last gehad van ziekten in de producten die ze teelden. Allerlei bestrijdingsmiddelen hebben ze daarbij ingezet. Niet altijd even gezonde voor henzelf, maar wat moet je als je tomaten onder de aaltjes komen te zitten. Tot tuinder A. Vreugdenhil uit Honselersdijk een collega uit Veur tegenkwam die hem vertelde, dat hij de grond van zijn bedrijf met succes had gestoomd. Net zoals ze in

Veel stoom. Foto uit een filmpje hierover, dat op www.facebook.com/overhetwestland is te zien

Veel stoom. Foto uit een filmpje hierover, dat op www.facebook.com/overhetwestland is te zien

Engeland al lang en met succes deden. Hij gebruikte daarvoor gewoon zijn eigen verwarmingsketel om de stoom op te wekken. Dat was een idee naar Vreugdenhils hart en midden in de zomer stookte hij zijn ketel hoog op en was daarmee de eerste Westlandse tuinder,die met stoom de aaltjes wist te vernietigen. Maar ook schrijf ik over hoe het stomen later meer de taak werd van loonbedrijven zoals Zuidwijk en Koolen, welk bedrijf in De Lier is gevestigd. In de krant van vandaag kunt u – als u tenminste AD Westland leest, en zo niet ga hem dan even halen – uitgebreid lezen over het stomen op de tuin aan de Nieuweweg, nabij de Rolpaal en alle gevolgen van dien. .

DOOR OP ONDERSTAANDE KNIPSSELS TE KLIKKEN, KUNT U DE TEKST LEZEN

 20140131 OW stomen 1201400131 OW stomen 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.