Sporen van Romeinen in het Westland

EXPOSITIE ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN IN NAALDWIJK

Naaldwijk, 14 juli 2014 – Sporen van Romeinen, zo heet de kleine expositie van archeologische vondsten die in de hal van het gemeentehuis in Naaldwijk te zien is Ze toont de Westlanders niet alleen wat er zo’n tachtig jaar geleden op de Hoogwerf in de bodem is aangetroffen, maar ook wat er later door uitgebreid onderzoek – in 2007 en 2008 – in dezelfde omgeving aan het licht is gekomen.

Wethouder Marga de Goeij bij de opening van de expositie

Wethouder Marga de Goeij bij de opening van de expositie

Wie in het gemeentehuis toch even moet wachten op een vergunning of op iets anders kan van dinsdag 15 juli tot en met 30 september diverse vondsten bekijken. De expositie is maandagmiddag 14 juli geopend door wethouder Marga de Goeij. Ze vertelde daarbij dat tijdens deze opgravingen tal van sporen ontdekt en bijzondere vondsten gedaan zijn die getuigen van een lange geschiedenis van bijna 2000 jaar bewoning. De omgeving van de Hoogwerf werd archeologisch in de  jaren dertig van de vorige eeuw interessant, toen tijdens werkzaamheden aam de provinciale weg door een van de arbeiders een bronzen hand werd gevonden..
Meteen werd de bekende archeoloog professor Holwerda er bij gehaald. Want niet alleen de gevonden bronzen hand maar ook andere zaken die uit de grond kwamen, deden het vermoeden rijzen dat hier sprake was van Romeinse bodemvondsten.Holwerda hoefde daar niet in zijn eentje te gaan graven.De gemeente Naaldwijk zag in deze opgraving een mooie gelegenheid om haar werklozen aan het werk te zetten. Holwerda kreeg 12 werklozen tot zijn beschikking. Op een van de foto’s in de expositie zijn ze aan het werk te zien. .

Vitrine met vondsten op de expositie in het gemeentehuis.

Vitrine met vondsten op de expositie in het gemeentehuis.

In de jaren ’30 is dus al het een en ander uit de grond gehaald. In 2007 en 2008 is er, nader uitgebreid onderzoek gedaan in de omgeving van de Hoogwerf En ook tpem is er weer veel uit de grond gekomen: zoals een schouderstuk van een marmeren beeld, inscripties op bronzen platen, een bijzondere dakpan met inscriptie en talloze kleine voorwerpen.
“Naaldwijk is voor het westen van Holland een in archeologisch opzicht rijke site” citeerde de wethouder de archeoloog Jitske Blom, die sinds een jaar voor de gemeente Westland werkt.
Het hele Westland is interessant voor archeologen. Want ook bij Poeldijk en Wateringen zijn Romeinse sporen gevonden

Vlootstation?

Hisstoricus Jan Dameijer wijst foto's van opgravingenin de jaren dertig aan

Hisstoricus Jan Dameijer wijst foto’s van opgravingenin de jaren dertig aan

De geleerden zijn het er niet helemaal over eens, maar het lijkt er sterk op dat er vlakbij Naaldwijk een haven van een Romeinse vloot zou zijn geweest. Een heus vlootstation misschien wel! En dat zou best eens kunnen, want Naaldwijk lag vroeger nogal strategisch.
Vanwege de veelheid aan vondsten wordt zelfs verondersteld dat er bij de Hoogwerf een vicus kan zijn geweest.
,,Je leert als wethouder nog elke dag bij’’, liet De Goeij zich ontvallen.,,Bij het woord vicus denk ik (als goeie Westlander) natuurlijk meteen aan de plant; de Ficus Benjamini.
Maar hier gaat het om vicus met een “v”. Een vicus is het Romeinse woord voor gehucht of wijk. Een nederzetting of zelfs klein stadje, meestal op de kruising van belangrijke handelswegen, waar een paar honderd Romeinen woonden en werkten.
SerapisOok dit is nog niet helemaal zeker, maar duidelijk is wel dat er Romeinen in het Westland hebben gezeten. Toch een gek idee wanneer je met je fiets, met de zwemtas achterop, over de Zuidweg naar het zwembad De Hoge Bomen fietst. Op de plek waar wij onze baantjes trekken hebben mogelijk 2000 jaar geleden Romeinse schepen gelegen’’, aldus wethouder De Goeij. In de vitrine in de hal van het gemeentehuis liggen enkele van die Romeinse vondsten. De bronzen hand uit 1934 en de bronzen plaat met inscriptie die verwijst naar een vloot, liggen daar niet bij. Die vondsten zijn te kostbaar en te uniek. Maar Jitske Blom heeft wel een paar andere mooie vondsten kunnen exposeren. Zo staat in de vitrine bijv. het beeldje van de Grieks-Egyptische godheid Serapis (zie foto hierboven)  Deze god was heel populair in het Romeinse rijk.

1 reactie op “Sporen van Romeinen in het Westland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.