Unieke foto’s begrafenis Naaldwijkse politieagent Jan Bakker (1931)

Naaldwijk 12 oktober 2012 – Na het publiceren van Ouder Westland in AD Westland ontving ik via Gerard Beijer, vrijwilliger bij het Historisch Arcief Westland,  twee unieke foto’s van de begrafenis van de bij een aanrijding omgekomen politieagent Jan Bakker. Die foto’s zijn van mevrouw De Liefde-Verwoerd. De eerste foto laat zien hoe de rouwstoet zich via de Geestweg naar de Algemene Begraafplaats begeeft. Op de achtergrond zijn nog weilanden, waar na de oorlog de muloschool en de Hendrik van Naaldwijkstraat ziijn gebouwd. In de verte steekt de toren van de oude nog niet afgebroken Naaldwijkse r.k. Adrianuskerk aan de Dijkweg boven de huizen uit.

De begrafenisstoet op de terugweg

De tweede foto, is waarschijnlijk genomen na de begrafenis op de terugweg van de stoet. De agenten lopen voorop, de burgemeester en andere notabelen volgen. Mocht iemand weten op welke plek deze foto precies is genomen, dan gaarne een reactiel.
 

De derde foto is van het Naaldwijkse politiekorps met links W.C. van Leeuwen, naast hem zittend Kaat. Geheel rechts zittend Ruis.  Staand, zesde van links is agent Verwoerd. De man in burger rechts van hem is Hofland.

De vierde foto is gemaakt eind jaren dertig. V.l.n.r. staand Leen Kaat, Van der Kooy, W.C. van Leeuwen, Overdijkink, Van der Meer, onbekend. Zittend v.l.n.r. Verwoerd,inspecteur Beekman, burgemeester F. Elsen, inspecteur Boltje in burger,Noordervliet.

Naaldwijk, 11 oktober 2012 – Wat rondkijkend naar grafschriften op de Algemene Begraafplaats in Naaldwijk, trof Piet Vijverberg uit Naaldwijk,vrijwilliger bij het Historisch Archief Westland,  onlangs de steen aan van het graf van Jan Bakker. Het opschrift intrigeerde hem en hij fotografeerde de steen. Toen hij mij de foto’s liet zien, vond ik het meteen interessant om de geschiedenis achter de steen te onthullen, want hekt betrof een politieman in Naaldwijk, die – dat blijkt uit de vele publicaties in 1931 – onder de bevolking van Naadlwijk geliefd was en dat hoor je niet gauw van een politieman. In het Historisch Archief Westland trof ik meer materiaal dan nodig was om dit gebeuren in een oktobernacht van 1931 te reconstrueren. Het werd zodoende weer een aflevering in de serie Ouder Westland in AD Westland.

KLIK OP DE FOTO EN OUDER WESTLAND VAN HET AD HIERONDER OM HEM AANMERKELIJK TE VERGROTEN. VERSCHUIF TEKST MET DE BALKEN ONDER EN OPZIJ

1 reactie op “Unieke foto’s begrafenis Naaldwijkse politieagent Jan Bakker (1931)

  1. Mooi artikel. De ‘kop’ is wat verwarrend: (1931)

    Verder lijkt het me dat de foto’s genomen zijn uit het huis (of de voorganger daarvan) op Geestweg 29. Op de topografische kaart van 1939 (wiewaswaar) zijn de ruim 11 serres op de foto goed te zien. Als je de lijn doortrekt tussen de oude katholieke kerk (niet meer op die topografische kaart zichtbaar, want dan allang afgebroken) en de schuur, dan kom je ongeveer bij dit huisnummer uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.