Hoek van Holland eeuw bij Rotterdam

scannen0008Hoek van Holland – Op vrijdag 3 januari treffen de lezers van AD Westland de rubriek Ouder Westland weet aan, die deze keer vol staat met gegevens over de grenswijziging op 1 januari 1914 die heeft geleid tot de inlijving van Hoek van Holland door de gemeente Rotterdam. Tot dan was de Hoek nog van ”s-Gravenzande. Ik heb over dat onderwerp al eens eerder geschreven, namelijk op 27 december 2003. Toen was hert vooral jonkheer Edouard Burhard Jean Elias, procuratiehouder bij Hudig en Pieters, die in een rekest aan koningin Wilhelmina namens de inwoners van Hoek van Holland aanlacht vroeg voor de deplorabele toestand waarin de Hoek toen verkeerde. ”s-Gravenzande verwaarloosde dit deel van de gemeente zo dat de inwoners in verzet kwamen.Er is nog overwogen van Hoek van Holland een zelfstandige gemeente te maken. Maar dat vond ”s-Gravenzande onverteerbaar. Vlak voor het nieuwe jaar ging de eerste kamer – op een kamerlid na – akkoord met het wetsontwerp, waarin dit alles geregeld werd. Later is het verzelfstandigen van de Hoek nog eens ter sprake gekomen en vorig jaar gingen er zelfs stemmen op om Hoek van Holland maar bij het Westland te trekken. Burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland liet daarop weten, dat dit zeer wel mogelijk en in een paar maanden te regelen was….

KLIK OP ONDERSTAANDE KNIPSELS EN VERGROOT ZE OM ZE TE KUNNEN LEZEN

20140103 OW Hoek (1)20140103 OW Hoek (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.