Weinig Westlands op zesde Floriade

Venlo, 5 mei 2012 – Deze week bezocht ik de veelbesproken zesde Floriade 2012. Na steeds in het noorden van het land gehouden, nu in de onmiddelijke omgeving van het Noord-Limburgse tuinbouwcentrum rond Venlo, waar men nuvolop bezig is met het steken van de asperges. Ook voor een Westlander best aardig om te zien hoe ze dat doen. Maar daar komt hij natuurlijk niet alleen voor. Hij wil, als hij tenminste iets met de tuinbouw heeft, vooral weten hoe het Westland daar vertegenwoordigd is, althans dat wilde ik. Maar als je met die insteek de Floriade bezoekt kom je niet zo erg ver.  Laat ik eerst vaststellen, dat de Floriade ook deze keer weer groots van opzet is. Dat er een zee van ruimte is, waarbinnen zich zeer interessante zaken afspelen. Onder het toezicht ook van de velen, die het spektakel vanuit de kabelbaan gadeslaan. Maar het geheel is wel gestoeld op de  moderne technologie en – bij regenachteig weer welkome – eetgelegenheden. Zelf vond ik de Villa Flora en de Green Engine het mooiste onderdeel van de Floriade. Maar iets wat op  het Westland leek, moest ik met een kaarsje zoeken. En ineens viel mij  in de ruimte van Villa Flora een kunstig ingepaste oude druivenkas op, die zeker om het verval van deze teelt aan te tonen de nodige ruiten miste. Zo weggeplukt uit een oude tuin in Wateringen of Poeldijk en in Venlo neergeplant. Tussen de planten en bloemen, die er heel kleurrijk en schitterend verzorgd uitzagen, maar ik trof er slechts een – wellicht waren er meer – uit het Westland aan, namelijk een Alstroemeria uit ‘s-Gravenzande. In een grote kas, waar Van der Arend weleens de hand in kan hebben gehad met al die tropische Centerp;arcsplanten trof ik de vraag van een quiz aan, wanneer en waar de eerste Floriade is gehouden.Mocht een Westlander die vraag treffen en AD Westland leest, dan kan hij het antwoord weten. Tot zover de planten en bloementeelt. De groente- en fruitteelt is er veel bekaaider afgekomen,vind ik.. Alles was er wel, maar op de manier waarop de producten ook in de supermarkt liggen. Daarvoor moest je naar de Green House wandelen waar je overigens niets te zien krijgt van de productie zelf. Alleen een of twee paprikaplanten die op substraat groeien.

De rest zie je weer op schermen, zoals je ze ook thuis op je pc zou kunnen zien maar dan wel op de Floriade vele malen groter. Buiten zag ook ook producten als sla en kool groeien, maar het geheel geeft je toch de indruk, dat de tuinbouw een fabriek is waar etenswaren geproduceerd worden. Eigenlijk het tegendeel van waar de tuinbouw ooit de Floriade in het leven heeft geroepen, namelijk het aan de consument laten zien hoe ze werkelijk geteeld worden. Hoe het ook zij, het bezoek is alleszins de moeite waar geweest en je ziet er talloze nationaliteiten, zowel wat de expositie betreft als de bezoekers. Al ligt de nadruk in de reclames wel op de Duitse, maar dat is logisch zo dicht bij de grens. Maar wie er Westlanders of iets Westlands zoekt, moet wel heel goed opletten! Nou moet ik wel zeggen dat ik mij heb beperkt tot drie grote onderdelen van de Floriade, dus kan ik  makkelijk iets over het hoofd hebben gezien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.