De Lier 270 jaar geleden onveilig gemaakt

Gezicht op het dorp De Lier in vervlogen tijden.

De Lier –  In de rubriek ‘Ouder Westland’ in AD Westland, wil ik de lezers van die krant veelal graag de nodige jaren in de tijd terugvoeren, maar meestal niet verder dan halverwege de negentiende eeuw. Deze week – op donderdag 29 maart – gaan we verder terug. Zelfs 270 jaar. Naar het jaar 1742. In die tijd is het niet zo prettig wonen in het toch zo landelijke dorp De Lier. De rust die er verondersteld wordt te heersen, krijgt om de haverklap een knauw. En wel door het opetreden van leden van de familie De Wilt die het hele dorp terroriseren. Daar hebben veel inwoners las van. Zeker Huijbregt Boekesteijn en Klaas van der Eijk dieik in het artikel beschijf.. Ze laten het er niet bij zitten en geven de  schavuiten aan bij de baljuw, die er uiteindleijk voor zorgt dat ze worden gedeporteerd naar Nederlands-Indië. Dat ik hierover kon schrijven komt door Gilles Hamel en Krijn van Dijk, die zich met de criminaliteit in het Westlandse verleden bezig hebben gehouden.

Deze krantenknipsels ziijn te lezen door ze aan te klikken en zo te vergroten

2 reacties op “De Lier 270 jaar geleden onveilig gemaakt

  1. leuk om dit te lezen , iets ouds over de lier.
    mijn voorouders komen hier vandaan en Boekestijn komt ook in onze lijn voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.