Oud-Westlandprijs naar auteur boek over ’t Woudt Jacques Moerman

Naaldwijk, 3 december 2016 – De Oud-Westlandprijs 2015 is gisteren tijdens vergadering van het Genootschap Westland uitgereikt aan Jacques Moerman uit Schipluiden. Dat gebeurde tijdens een vergadering in de Nederlands Hervormde kerk aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Namens de jury, die daarvoor speciaal was samengesteld, maakte Ton Immerzeel in het begin van de avond de winnaar bekend. Dat bleek de auteur te zijn van het boek over het kleinste dorpje van Nederland, ’t Woud Jacques Moerman uit Schipluiden.

De Oud-Westlandprijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. In de jury zaten Ton Immerzeel, Thomas van Straalen, Jan-Willem van den Beukel en Piet van der Valk.

Jurylid Ton Immerzeel voert het woord

Jurylid Ton Immerzeel voert het woord. Achter hem voorzitter Wil van den Bos.

De voorzitter van het genootschap, Wil van den Bos had vlak daarvoor in een inleidend toespraakje gezegd, dat Midden-Delfland – waar ook Schipluiden toe behoort –  door het genootschap niet los gezien mag worden van het oorspronkelijke, historische Westland. Dat strekt zich immers veel verder uit dan de nu met ‘Westland” aangeduide gemeente, tegenhanger van Midden-Delfland. Ook jurylid Ton Immerzeel liet zich in deze zin uit.

En al meteen bleek de uitslag van de jury daar dan ook ongewild duidelijk mee te overeen te stemmn.. Jacques Moerman verwees in zijn dankwoord naar de grondlegger van de overal ontstane werkgroepen op historisch terrein in het hele Westland, Chiel van Adrichem. Hij kondigde aan het ontvangen geldbedrag te steken in verder onderzoek naar de historie van het Westland.

Voor de twee andere kandidaten, de historicus Krijn van Dijk uit De Lier en – auteur van de rubriek Ouder Westland in AD Westland –  de journalist Aad van Holstein uit Voorburg werd de keuze van de jurry geen al te grote verrassing. De drie deelnemers aan het spel ‘Wie van de Drie’ kregen een kleurig Westlands boeketmee naar huis

Deelnemers aan het spel Wie van de Drie?

Deelnemers aan het spel Wie van de Drie?

Op tv-schermen opgesteld op diverse plekken in de kerk, konden de leden van het genootschap – hoeveel er van de 550 in de kerk waren, is niet geteld – daarna in beeld de lezing volgen waarmee Ed van der Vlist de rest van de vergadering vulde. De titel was: Middeleeuwse boeken in en uit Naaldwijk Hij liet zien welke boeken die het Naaldwijkse Sint-Adrianuskapittel in de vijftiende eeuw  heeft bezeten. Daarbij ging het zowel om de inhoud als om de uiterlijke vorm. Heftig is de constatering, dat tijdens de Beeldenstorm in 1572 zo goed als alle boeken – en dat waren hele bijzondere – door de woedende menigte zijn verwoest.

Zie ook:

www.facebook.com/overhetwestland

 

Daar zitten de genomineerden. Vlnr. Aad van Holstein, Krijn van Dijk en Jacques Moerman, met hun echtegenoten

Daar zitten de genomineerden. Vlnr. Aad van Holstein, Krijn van Dijk en Jacques Moerman, met hun echtegenoten

 

Klik op onderstaand woord winnaar f en bekijk het filmpje over de bekendmaking van de winnaar

winnaar f

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.