Burgemeestersweg werd Burgemeester Elsenweg

Knipsel5

Op bovenstaande foto – geknipt uit de Westlandsche Courant – is de triomfboog te zien, die was neergezet om de hoogwaardigheidbekleders in hun limousines de nieuwe weg op te laten rijden. Op de achtergrond de huizen aan de Dijkweg. 

 

Het dochtertje van ir Aengenent knipt het lint door.

Het dochtertje van ir Aengenent knipt het lint door.

Westland, 28 november 2014 – Het had maar weinig gescheeld of de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk was Burgemeestersweg blijven heten. Die naam had het college van B en W van Naaldwijk bedacht, toen deze rijksweg – die Den Haag met Rotterdam moest verbinden – in 1936 klaar was. Waarschijnlijk was de meerderheid van het college er eigenlijk voor de weg naar burgemeester Elsen te vernoemen, maar er was een klein probleem. De weg liep door drie gemeenten.  Niet alleen door Naaldwijk, maar ook door Maasland en De Lier. Waarschijnlijk heeft Elsen toen gezegd, dat hij liever alle drie de burgemeesters op deze manier in de straatnaam zag staan.

De kop op de voorpagina van de Westlandsche Courant

De kop op de voorpagina van de Westlandsche Courant

Dus kwam men – om beide gemeenten tegemoet te komen – tot de naam Burgemeestersweg,  Maar in Maasland waren ze ook niet achterlijk. Net zo min als in De Lier. Daar hadden ze net als alle Westlanders met bewondering jarenlang gevolgd wat Elsen allemaal heeft gedaan om die weg door het Westland door de deur van het ministerie van Waterstaat weg te slepen. Daarom kwamen ze daar met het voorstel om de weg voor zover hij door Maasland en De Lier liep, Burgemeester Elsenweg te noemen. Naaldwijk hoefde zo niet achter te blijven en deed hetzelfde. Wie het hele verhaal over de Burgemeester Elsenweg wil lezen kan het beste AD Westland van deze vrijdag kopen of als abonnee in de bus geworpen krijgen.

In de krant staat abusievelijk, dat de weg alleen in Maasland zou zijn aangepast, maar later ontdekte ik dat ook De Lier een deel van de weg naar de Naaldwijkse burgemeester heeft vernoemd.

Ouder Westland. jpg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.