Maasdijkse vrijzinnigen doen naam al negentig jaar eer aan

Maasdijk, 30 januari 2015 – Op de valreep van het jaar 2014 kreeg ik een boek onder ogen waaruit bleek dat de afdeling Maasdijk van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden negentig jaar bestond.En wel op 3 december. Het boek is niet met veel tamtam aangekondigd, maar geeft aan  wie dit weten wil toch een interessant beeld van de gang van geloofszaken in dit dorp.

De auteur van het boek ds. Dick Peters

De auteur van het boek ds. Dick Peters

In bijgaand in Ouder Westland van AD Westland gepubliceerd artikel heb ik de hele geschiedenis van deze kerkelijke gemeenschap in een notendop weergegeven. Ds.Dick Peters doet dat uiteraard uitgebreid in het boek, dat Marge Hofman-Bakker met zoveel kennis en kunde in elkaar heeft gezet en heeft gezorgd dat het voor een schappelijk prijsje (tien euro) in de boekwinkel van Vingerling in Naaldwijk te koop is.

Marga Hofman-Bakker, die het boek samenstelde

Marga Hofman-Bakker, die het boek samenstelde

Het boek geeft ook de geschiedenis weer van het geboujw waarin het kerkgenootschap voor erediensten en andere activiteiten bijeen komt. Opvallend is hoe modern de vrijzinnigen  al van meet af aan met hun gebouw zijn omgegaan. Het stond  en staat voor alle verenigingen in het dorp open om  bijvoorbeeld voor lezingen, muziek- en gymnasstiekuitvoeringen gebruikt te worden. Tegenwoordig noemen we dat een multifunctioneel gebruik van een gebouw. Negentig jaar geleden deed men het al. Een nog belangrijker aspect treft men ook aan in het boek. Nog wel ineen tijd waarin dat meer dan ooit in gevaar lijkt te komen. Het vrij uiten van je mening. Ze doen in Maasdijk dus al negentig jaar hun naam eer aan.

(Onderstaand knipsel kopieren en vergroten om het te kunnen lezen).

Knipsel2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.