Geen verschil tussen katholieke en protestantse tomaten

door MARTINUS DUIVENTOREN

De 31e editie van het Historisch Jaarboek 2018, die onlangs van de pers kwam is na het extra dikke nummer van vorig jaar een juweeltje geworden. De 160 bladzijden van dit boek zijn uiterst zorgvuldig ingevuld met historische feiten uit het hele Westland. Weergegeven door auteurs, die er met grote kennis van zaken over schrijven.

Een van hen is Aad Vijverberg. De vorig jaar overleden, in heel het Westland bekende en gewaardeerde, publicist over de agrarische historie van deze streek. Vijverberg heeft kort voor zijn overlijden op 18 juli vorig jaar nog een concept tekst aangeboden voor publicatie in dit jaarboek.

Aad Vijverberg

Zijn vraag aan de publicatiecommissie van het genootschap Oud-Westland die hij kort voor zijn overlijden stelde was ‘of ‘dit soms iets was’ voor het jaarboek van het genootschap. Dat ‘ iets’ bleek een interessante verhandeling te zijn over de ontwikkelingen binnen de agrarische belangenbehartiging, vooral in het Westland. De commissie besloot dit, naar later bleek laatste artikel van Vijverberg, aan te vullen met nog enkele ontbrekende gegevens. En zo werd het als eerbetoon aan hem in het jaarboek opgennomen. Die belangenbehartiging was in de loop van de twintigste eeuw in heel Nederland behoorlijk verzuild. Ook in andere bedrijfstakken was dat het geval.

NIEUW VAKBLAD

 

In de tuinbouw kwamen ze – de katholieken, de christelijken en de ‘algemenen’ – aanvankelijk nader tot elkaar als de drie HLO ’s.  Aad Vijverberg rept in zijn artikel echter ook over het ‘onverzuild’ vergaderen. Dat gebeurde vooral bij de Westlandse veilingen, waar vrijwel Iedere tuinder lid van was. Ongeacht zijn geloofsovertuiging.

Het Jaarboek 2018 van het genootschap Oud Westland.

Direct na de oorlog, op 1 maart 1945 verscheen een nieuw vakblad voor de land- en tuinbouw ‘De Nieuwe Koers’. Dat blad pleitte voor een uitgroei van het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen tot de centrale belangenbehartiger van alle groenten- en fruittelers. Van dat idee kwam toen nog niets terecht. Het was nog te vroeg. Pas veel later zou het wel lukken. Met deze insteek is het artikel van Vijverberg geactualiseerd door Gustaaf van Gaalen en aangevuld met inbreng van voormalige voormannen uit de tuinbouw: Te weten Marius Varekamp, Hans Barendse en Sirach de Vos. Uitmondend in de oprichting in 1995 van één landelijke organisatie: LTO Nederland. Waarin het verschil in geloofsovertuiging niet tot uitdrukking mocht komen, alsof er katholieke en protestantse tomaten zouden bestaan”. 

DE KLOK VAN ’t WOUDT

Een van de vaandels van de r.k. kerk in Schipluiden

In het jaarboek kan men nog elf  andere bijdragen lezen, met onder meer die van Frank de Klerk die aandacht besteedt aan de vele rooms-katholieke vaandels die op feestdagen de processies in de Westlandse parochies kleurrijk maakten. Deze vaandels behoorden bij de standsorganisatie de LTB, die wel leden telde , behorend bij de katholieke kerk.

Ook de wegverbetering in het Westland in de jaren dertig – belangrijk voor de ontsluiting van deze tuinbouwstreek – wordt aan alle kanten belicht door M-Te Goeijenbier. 

Ful Valstar, een van de oud-directeuren

Dat het genootschap Oud-Westland niet alleen bezig is met het verleden, maar ook met het heden van de tuinbouw in het Westland blijkt uit een bezoek dat onlangs gebracht is aan het voormalige veilinggebouw van veiling Westland-Noord.,, Wie dit gebouw van de Best Fresh  Group  in Poelldijk binnenstapt komt in een moderne en dynamisce omgeving terecht”, zo lezen we in het Jaarboek, waarin beschreven staat hoe driehonderd medewerkers er meer dan hun brood verdienen. Ook over de  klok van ’t Woudt valt van de hand van Bram van den Hoven van Genderen  het nodige te lezen in het nieuwe jaarboek  dat te koop is bij onder meer het Westlands Museum en de Westlandse boekhandels. Leden van het Genootschap Oud-Westland ontvangen het boek gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.