Schepen verliezen baken plots uit het oog

‘s-GRAVENZANDSE KERKTOREN STORT IN 1809 IN

De oude kerktoren  van s-Gravenzande, zoals hij er op 5 mei 1809 nog bijstond

De oude kerktoren van s-Gravenzande, zoals hij er op 5 mei 1809 nog bijstond

‘s-Gravenzande,12 juni 2014 – Het gebeurt ’s avonds laat. Op de vijfde mei 1809. Tussen elf en half twaalf. Met luid geraas een groot geweld valt de negentig meter hoge,eeuwenoude toren van de ‘s-Gravenzandse hervormde kerk boven op het godshuis, dat daarmee in een klap totaal verwoest is. De net in bed gedoken bewoners van het Marktplein, de wellicht al in diepe slaap verkerende gasten van de Spaansche Vloot. en de bewoners van de Langestraat schrikken wakker.  Iedereen zit verstijfd in zijn bed. Wat is er gebeurd? Voorzichtig banen sommigen zich een weg richting kerk, waar enorme stofwolken vandaan komen. Later in de nacht arriveren er ook  per koets  inwoners van Naaldwijk en Monster, die het geraas gehoord hebben, en alle mogelijke hulp willen verlede. Nog later arriveren er de ramptoeristen die op eigen gelegenheid – per koets te paard of te voet – naar het ‘breeje durp’ zijn gekomen.

De schepen op zee missen hun baken!

De schepen op zee missen hun baken!

Iedereen mist de kerktoren, die altijd  zo fraai afstak tegen de grijze luchten of de helder blauwe hemel boven het in lommerrijke omgeving liggende Westlandse dorp, dat eigenlijk een stadje is. Maar niet alleen de ‘s-Gravenzanders missen de toren, ook de stuurlui aan boord van de zeilschepen, die op zee passeren en ineens hun fraaie baken kwijt zijn. In Ouder Westland – de historische rubriek van AD Westland – schrijf ik daar meer over. Ook dat er lieden zijn die ook nu weer met hun grijpgrage handen niet van de kostbaarheden en van verbranding geredde houtdelen af kunnen blijven.We lezen daarin ook hoe deze dieven zijn gegrepen  en gestraft. Het staat allemaal in die rubriek, vrijdag 13 juni in uw brievenbus of anders te koop in uw dorp bij de kruidenier of het pompstation.

IMG_20140613_000120140613 OW kerktoren GVZ 02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.