HET VOORPORTAAL, kamp voor Joodse vluchtelingen in Hoek van Holland

Het Joodse vluchtelingenkamp in Hoek van Holland

Op donderdag 4 mei 2017 zal – traditiegetrouw – in Westlandtheater De Naald een theatervoorstelling in het kader van dodenherdenking plaatsvinden. De voorstelling is geschreven door Aart van den Berg van Theater in Feite. Het is een productie van Theater in Feite in opdracht van stichting Narrenschip en in samenwerking met Historisch Archief Westland en Mirjam Visser van het Historisch Genootschap Hoek van Holland.

Net voor de Tweede Wereldoorlog komen veel joodse vluchtelingen uit Duitsland in Nederland een goed heenkomen zoeken Toen wás het voor velen  nog mogelijk om Duitsland te ontvluchten, de nazi’s deden er zelfs alles aan om joden het land uit te jagen. Maar overal werden ze teruggestuurd naar Duitsland, waar hen een catastrofe te wachten stond. In 1938 sluit ook Nederland zijn grenzen  an de macht en veel Joden proberen alsnog  via Nederland te vluchten, maar dat is voor onze regering geen reden om hen ruimhartig toe te laten De illegale Joodse vluchtelingen worden opgevangen in verschillende vluchtelingenkampen  die in Nederland zijn ingericht..

VIANDA

Wat velen niet weten, is dat er ook een vluchtelingenkamp in onze regio was en wel in  Hoek van Holland. Eerst  in de Rotterdamse Vacantie School en later in de voormalige exportslachterij Vianda aan de Slachthuisweg. Daar worden gedurende een paar jaar honderden Joodse vluchtelingen gehuisvest. Gehuisvest tussen de vleeshaken aan de muur. De vluchtelingen hebben niet veel vrijheid en de opvang is zeer sober.

Vanaf april 1940 worden groepen vluchtelingen overgebracht naar het centrale vluchtelingenkamp Westerbork, dat – nota bene betaald van Joods geld – gereed is gekomen. Als de Nazi’s Nederland binnenvallen, zitten er nog ongeveer 100 Joodse vluchtelingen in Hoek van Holand als ratten in de val. Bijna allemaal zijn ze later op transport gezet naar de vernietigingskampen van Nazi-Duitsland.

THEATER

De theatervoorstelling vertelt het verhaal van een zestal vluchtelingen en van kampcommandant Jacob Haan. Een verhaal over prikkeldraad, gemis en overleving, maar vooral over de kleine stapjes die – bewust of onbewust – gezet worden op weg naar de hel. Impliciet worden de dilemma’s uit onze huidige tijd blootgelegd. Op het terrein was aan de zijde van de Nieuwe Waterweg een groot voorplein. Alleen hier konden de vluchtelingen zich vrij bewegen. De ironie van het lot wilde dat de geïnterneerde vluchtelingen hier dagelijks de grote zeeschepen, waaronder ook passagiersschepen, op weg naar de vrijheid zagen passeren.

Uit: Kamp Vianda: buitenlandse Joden in Hoek van Holland, Dirk Ruis (in Joods leven in het Westland, genootschap Oud-Westland, 2015, blz 124).

Een speciale digitale pagina houdt u op de hoogte van nieuwe berichten en ontwikkelingen van de blog over Hoek van Holland en de Tweede Wereldoorlog: http://hvhwo2.wordpress.com/

Reserveren
Het Voorportaal wordt tweemaa; gespeeld op donderdag 4 mei om 15.30 en om 21.00 uur in de Koornneef Retailgroepzaal van WestlandTheater de Naald. De voorstelling duurt een uur. De kosten zijn € 7,50 inclusief garderobe en consumptie. Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.westlandtheater.nl, telefonisch 0174-636900 of aan de balie gedurende de openingstijden (dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur).

Voorgaande successen
De samenwerking tussen Stichting Narrenschip, het Historisch Archief Westland, Theater in Feite, WestlandTheater De Naald en actrice Maghen heeft al tot vier prachtige 4 mei voorstellingen geleid: Het dagboek van Jeane Zwinkels (2013), De lange schaduw van Sobibor (2014), Bevrijd! En nu? (2015) en Schuilnaam Bertus (2016). Alle voorstellingen waren uitverkocht en kregen goede recensies.

De voorstelling Het dagboek van Jeane Zwinkels is inmiddels bewerkt voor basisscholieren/groep 8. Vanaf januari 2016 speelt de voorstelling gedurende drie jaar 60 maal op Westlandse scholen. De voorstelling De lange schaduw van Sobibor is in 2015 voor 200 scholieren in Ridderkerk opgevoerd. Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft de voorstelling tot onze grote eer in 2015 geprogrammeerd. De voorstelling uit 2016 Schuilnaam Bertus wordt momenteel bewerkt tot een voorstelling voor Westlandse middelbare scholieren.Vanzelfsprekend hoopt men ook op een vervolg van de aankomende voorstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.