Zware mist verrast Sint Nicolaas onaangenaam op 5 december 1962

Door Martinus Duiventoren

De winter van 1962 staat bekend als de tot dan toe koudste in Nederland sinds 1789. Over de maanden december tot en met februari had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 °C.. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden lang elke dag, terwijl er in het noordoosten al die tijd sneeuw lag. Oudere Westlanders zullen zich misschien die woensdag de vijfde december 1962 herinneren. Een dag lang met werkelijk potdichte mist.

Zeker weet de goedheiligman Sinterklaas dat nog. Ook hij kon op straat en zeker op het dak  geen hand voor ogen zien en maakte hachelijke avonturen mee. Zoekend naar de juiste schoorstenen om zo de huizen met al of geen stoute kinderen binnen te dringen. De winter van 1962, die al inviel begin december staat bekend als de de koudste in Nederland sinds 1789. Over de maanden december tot en met februari had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 °C.. Op veel plaatsen  vroor het bijna drie maanden lang elke dag, terwijl er in het noordoosten al die tijd sneeuw lag.

Deze winterse foto, genomen in de Grote Woerdlaan in Naaldwijk is van fotograaf Wim Valstar en staat ook in zijn boek ‘Westland door de lens’ dat te koop is onder meer bij boekhandel Vingerling (prijs 29,95)

Oudere Westlanders zullen zich misschien die woensdag de vijfde december 1962 nog kunnen herinneren als een dag met een uiterst dichte mist. De wegem en straten  veranderden dankzij de vorst in spiegelgladde banen, waardoor ongevallen in heel West-Nederland schering en inslag waren Alleen al in het Westland deden zich veertig ongevallen voor, zoals het krantenknipsel dat verderop in dit.artikel bewijst. .Zelfs werd er een kettingbotsing gemeld, wat gerust voor het Westland.iets unieks genoemd kan worden.

Het weerbericht van 5 december 1962 voorspelde hier en daar mist. Maar het werd overal mist en wat voor mist!

Daarbij is gelukkig niemand gewond  geraakt. In Naaldwijk telde men wel drie gewonden… Er kwamen bij de politie daar twintig meldingen van botsingen binnen.

Vijfenvijftig jaar geleden

Het mag dan vijfenvijftig jaar geleden veel minder druk op de Westlandse wegen zijn geweest dan tegenwoordig, toch hadden de rijkspolitie van ’s-Gravenzande en Wateringen en de gemeentepolitie van Naaldwijk en Monster ineens handenvol werl/. Alleen zij die het noodzakelijk vonden (wat we in het Westland noemen ‘de pad op te gaan’) gingen uiterst voorzichtig de weg op.

Overal in het westen van het land hing een dichte mist

De WSM, waarvan het kantoor gevestigd was in Loosduinen, heeft de hele dag niet gereden. Ook al een unicum voor deze busmaatschappij. Veel forenzen konden daardoor niet op hun werk verschijnen. Er waren er ook die probeerden te voet of per fiets naar Den Haag of Delft te gaan in de achteraf vergeefse hoop dat de mist ’s avonds wel opgetrokken zou zijn, maar dat was niet het geval. De mist bleef lang hardnekkig hangen. Zodanig dat velen ook weer lopend huiswaarts zijn gekeerd.

Extreem, dichte mist.

De extreem dikke mist maakte het voor de WSM-directie buitengewoon lastig goede voorlichting te geven over de chaotische situatie. Bi j daglicht is ’s morgens een bus op verkenning uitgezonden. Per telefoon liet de chauffeur weten dat de buitenwegen in het Westland niet of nauwelijks te berijden waren. Hij keerde dan ook al gauw weer op de basis in Loosduinen terug.

Een van die ongelukken gebeurde op het in de jaren zestig nog zeer beruchte kruispunt Burgemeester Elsenweg – Middelbroekweg in Naaldwijk. Twee auto’s konden elkaar daar niet meer ontwijken. Bi j deze aanrijding werden twee vrouwen uit de auto de weg op geslingerd. Er waren in die tijd nog geen gordels in auto’s aangebracht. Een van deze auto’s gleed nog door over de spekgladde wegdek recht op een passerende fietser af. Die kon tijdig opzij springen. Zijn fiets en de achterop meegevoerde typemachine werden vernield.

Ook in ’s-Gravenzande had de rijkspolitie de handenvol aan mistongevallen. Zes in getal. Er was gelukkig alleen sprake van materiële schade. Een vrouw uit Den Haag moest in de Zeestraat zodanige remmen dat ze over de kop sloeg. Op de Oranje kanaaldijk deed zich zelfs genoemde kettingbotsing voor  waarbij vier auto’s warm betrokken. In Wateringen telde men zeven aanrijdingen. In De Lier rukte de politie uit naar enkele kleine aanrijdingen. In Monster bleef het de hele dag rustig: er was geen enkele aanrijding. Omdat er ook ’s avonds geen bussen reden bleven sommigen zelfs op inderhaast gemaakte noodbedden de nacht doorbrengen op kantoor

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.