Maarten van Buuren houdt voet bij stuk

ACTUEEL:

zie  www.deafrekening-naderbekeken.nl

 

 

 

Westland, 1 juni 2012 – Van het vooral in het Westland geruchtmakende boek “De afrekening’ is  een tweede editie verschenen. De Maassluizenaar Maarten van Buuren, de auteur van het boek, blijft er daarin bij, dat het gewapend verzet in het Westland en niet alleen daar, het meest doet denken aan een misdaadsyndicaat. Verder onderzoek na de storm van kritiek die het eerste boek opleverde sterkt hem in de mening, dat niet alleen in het Westland maar ook in Den Haag en Rotterdam door het voormalig verzet de nodige misdaden zijn gepleegd. Ondanks alle kritiek vooral  vanuit het verzet in het Westland, blijft ook de uitgever Lemniscaat pal achter de Maassluise professor in de Franse letterkunde staan. ,,Dat was natuurlijk pijnlijk voor de nabestaanden van de kopstukken’’, zo meldt de uitgever, maar het boek brengt aan het licht dat de misdaden van het verzet – geweldpleging, roofovervallen, liquidaties – doelbewust in de doofpot zijn gestopt in de officiële geschiedschrijving’’.

De belangrijkste kritiek op het eerste boek komt volgens Van Buuren van Eric Slot als assistent van Hans Blom, de oud-directeur  van het NIOD, die overigens vond, dat het om ‘een slecht boek’ ging, dat van Buuren had geschreven. Slot is daarbij, zo vindt Van Buuren, nergens ingegaan op de talrijke incriminerende passages over de Westlandse verzetsleider Piet Doelman en zijn knokploeg. Die passages had hij stuk voor stuk achter in zijn boek bij de bronnenvermelding verantwoord.  Van Buuren gaat in zijn nieuwe boek onder meer in op de poging van de zoon van Piet Doelman, Jan Doelman om de waarheid over het verzetsverleden van zijn vader te achterhalen. ,,Maar ik vermoed dat Doelman een andere bedoeling heeft, namelijk om mijn boek in diskrediet te brengen. Als hij erin slaagt twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van mijn bronnen, dan leidt hij de aandacht af van het pijnlijke feit feit, waar het hele boek om draait, namelijk het lot van de vele NSB’ers en collaborateurs, die na de bevrijding het slachtoffer werden van willekeurige wraakacties van het voormalige gewapend verzet.

Van Buuren wijst erop, dat in Kamp Vught het weliswaar meer dan driehonderd verzetsstrijders zijn gefusilleerd, waar hij zegt diep van onder de indrukt te zijn. Maar wat vrijwil niemand weet is dat Kamp Vught na de bevrijding dienst bleef doen als gevangenenkamp ditmaal voor NSB’ers en collaborateurs. Met  meer dan tienduizend  gevangenen was het veruit het  grootste van de 125 kampen die in november 1945 in gebruik waren.  Volgens onderzoek van Koos Groen (Fout en niet goed, 2009) kwamen er in Kamp Vught 181 mensen om het leven.

Van Buuren  heeft het boek volledig herzien en doet nieuwe onthullingen over het gewapend verzet. De tekst op de achterzijde van het boek is dan ook geheel gewijzigd. Zijn onjuiste bewering dat Piet Doelman nooit is gestraft voor de dood van de NSB’er Lein Francke op de omslag van  het boek is nu weggelaten.

Maarten van Buuren. De afrekening: ontmaskering van het gewapend verzet (tweede, uitgebreide druk) Uitgever: Lemniscaat,Rotterdam. Paperback 305 pagina’s, prijs: 19,50 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.