‘Over het Westland’ toch niet zo origineel

SANYO DIGITAL CAMERA ZOEKEND in mijn archief trof ik vandaag een zogenaamde verzamelband aan. Met grote grote letters was daar een  titel gedrukt, die me bekend in de oren klonk. Over het Westland.. In kleine letters stond er boven ‘meer informatie’. Ik dacht meteen: zo origineel is mijn website dus ook weer niet.. Maar bij nader inzien bleek het om een soort studieboek te gaan voor het voortgezet onderwijs. Ik heb dat waarschijnlijk als journalist ooit ontvangen van de Stichting Public Relations Westland om in de krant te melden hoe praktisch het voortgezet onderwijs in het Westland te werk gaat. Allemaal naar het idee van PR-directeur J. Hoogendoorn, zeg maar Jaap. De map is bedoeld als tuinbouwwegwijzer en is uitgegeven in 1991, dus nu 23 jaar geleden.

SANYO DIGITAL CAMERAHET  is een multomap; met losbladige inhoud. Met tekst die nog op een gewone schrijfmachine is getikt. Voor leerlingen die de lessen Aardrijkskunde gevolgd hebben –  want daar gaat  inhoud  over – is het een leuk aandenken, mochten zij de map nog steeds bezitten. Ze zien dan e namen van de leraren die eraan gewerkt hebben op; een rijtje  staan. De bunde blijkt te zijn ontstaan na een discussie binnen een adviesgroep over het vinden van een manier om aandacht te vestigen op de vele toepassingen van de onderwijsleerstof ‘binnen het brede veld van de tuinbouw’. Op vakgebieden als biologie, economie, aardrijkskunde en scheikunde is men immers dagelijks met theoretische kennis bezig. Te weinig met de praktijk.

SANYO DIGITAL CAMERAVOLGENS Hoogendoorn mag je in het Westland blij zijn met zoveel plekken waar je heen kunt gaan om te zien waar die theorie letterlijk in de praktijk wordt gebracht. Hij was daardoor op het lumineuze idee gekomen de map te maken met daarin aanwijzingen hoe je die in de tuinbouwpraktijk toegepast kunt zien. Een soort Kom in de Kas, maar dan voor leerlingen. van het voortgezet onderwijs. Zoiets van ‘ken je leerstof, maar vooral ook je eigen streek’. En zo zijn er dan drie mappen verschenen, die van evenzovele vakken te weten aardrijkskunde, biologie en economie uitgingen. Mooie bron van kennis, waar veel Westlanders ongetwijfeld profijt van hebben gehad . 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.