Honsels hof blijft Westlanders boeien

Slot HonselersdijkHonselersdijk, 7 maart 2014 – Het ooit door prins Frederik Hendrik in de zeventiende eeuw met goud geld uit de buitgemaakte  ‘zilleveren vloot’ gebouwde hof Honselersdijk blijft ons Westlanders boeien. Vandaar dat ik deze keer het feit naar voren haal, dat wethouder en archeoloog, tevens voorzitter van het genootschap Oud-Westland Jan Emmens vaststelde waar het aanvankelijke slot van de heren van Naaldwijk, waar het op de tekening te ziene lustslot later op is gebouwd, precies heeft gestaan. Want dat was tot op dat moment nog steeds niet met zekerheid te zeggen. De inktfabriek Bristol breidde vijftig jaar geleden uit en stootte bij de bouw op een oude dikke muur onder de grond. Die was van dat oudste hof en dus kon Emmens zijn conclusies trekken. Meer hierover en over de restauratie van de Nederhof – een onderdeel van het grote geheel – vandaag in de Westlandse editie van het AD. In de rubriek Ouder Westland. Als u abonnee bent: wacht dan geduldig tot hij bij u op de deurmat valt. Bent u dat niet, dan is hij overal voor een luttel bedrag te koop

.Krant gemist? Geen nood, de rubriek Ouder Westland kunt u lezen door op onderstaande knipsels te klikken!!

20140307 OW slot Hdijk 0120140307 OW slot Hdijk 02

1 reactie op “Honsels hof blijft Westlanders boeien

  1. Mooi stukje in AD afd Westland
    ” Een Westland lustslot blootgelegd”
    van Aad van Holstein. Het zet je aan het filosiferen hoe zo’n rijkdom in het Westland van boeren en tuinders kon ontstaan.
    Ik begrijp nu waarom het liedje waarin de eer van Piet Hein wordt bezongen zo lang stand heeft gehouden. Bovengenoemd stukje eindigt met dat het beeld in de voorgevel, de lievelingshond van Pr. F.H. nog precies hetzelfde als eertijds. Maar er is nog iets precies hetzelfde gebleven en dat is de kansel die in de Predickzaal stond van de Hof en in 1758 met dank aan Prinses Anna nog steeds in de Hervormde kerk van Wateringen staat. Elke zondag is hij in gebruik en dat al jaren lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.