Influenza bedreigt in 1892 ook Westland

Door op de knipsels te klikken wordt de tekst enigszins duidelijker leesbaar.

 

Door op de knipsels te klikken kan de tekst mogelijk beter leesbaar worden.

Naaldwijk – Ouder Westland van 12 januari 2012 in AD Westland ia afgestemd op de Westlandsche Courant van 1892. In het Historisch Archief Westland tref je die aan als vellen papier, die heel voorzichtig behandeld moeten worden omdat ze anders uit elkaar vallen. Aan de randen is dat al grotendeels gebeurd. Het gaat wel om een krant die 120 jaar oud is. De krant was toen bezig met zijn twintigste jaargang. Tot 2004 heeft hij het uitgehouden. Toen werd het AD Westland. De Westlandsche Courant heeft tussen de Tweede Wereldoorlog en 1968 wel een tijdlang het veld moeten ruimen. Het was 23 jaar wachten op een uitgever en dat werd uiteindelijk Sijthoff Pers .De krant ui 1992 beleeft dan zijn 20e jaargang en wel nr 3.
In het begin van dat jaar 1heerst er een gevaarlijke griepepidemie in ons land. Het lijkt een beetje op de Spaanse griep, die later uitbrak in de Eerste Wereldoorlog, maar dat was erger, namelijk een pandemie. Gelukkig is de Mexicaanse griep dat twee jaar geleden niet geworden. Maar al voor de Spaanse griep treft een griepepidemie ons land,In 1892 is het flink raak. Alleen al in Delft lijdt vier procent van de bevolking onder de ziekte, steevast aangeduid met de naam influenza.
De Westlandsche Courant van 9 januari 1892 meldt dat er in deze stad veel sterfgevallen voorkomen, Van het personeel van de Gist- en Spiritusfabriek, een van de grootste werkgevers in de stad, is een tiende deel ziek. In Ouder Westland leest u hoe de situatie toen in het Westland was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.