Wie verzint het? Rookwedstrijd voor bejaarden! Toch was het zo!

 

De heren beiljarters die ook goed konden roken

De heren beiljarters die ook goed konden roken

Maasdijk, 3 april 2015 – Je gelooft het niet, maar veertig jaar geleden was het nog heel gewoon, Rookwedstrijden voor bejaarden in een cafe of verenigingsgebouw. Niet alleen in Maasdijk, maar in heel Nederland. Dat dit werd verzonnenn om ‘ouden van dagen’, zoals ze toen werden aangeduid, een middag elkaar al rokend de loef afstekend bezig te houden trof ik al in een Westlandsche Courant aan uit 1910. Namelijk een wedstrijd waarbij het gaat om de vraag wie de langste askegel aan zijn sigaar (en later zelfs  zijn of haar sigaret) kon vasthouden of zo’n lange beroemde Goudse pijp het langste kan laten roken.  .

Advertentie van Koornneef geplaatst bij de berichtgevind in De Westlander

Advertentie van Koornneef geplaatst bij de berichtgevind in De Westlander

D.H. van Zanten in Maasdijk trof op zijn zolder  voor het Historisch Genootschap Maasdijk  een foto aan van bejaarden, die zich met een klein beetje gezondere sport bezighielden ook al  werd daar net zo goed bij gerookt in die tijd Dat was naar schatting rond 1965, toen de hierbij gepubliceerde foto in cafe De Rusthoek werd gemaakt.

Helaas kon Jan Voogt, die zich ook bezig houdt met het vastleggen van de geschiedenis van Maasdijk, geen foto vinden van rokende bejaarden. Gelukkig heb ik in de jaren zestig de Haagse fotograaf Igor Kam de foto-opdracht gegeven iin Maasdijk een foto te maken voor dagblad Het Binnenhof, waar ik werkte.

Links de heer Hofstede, rechts Voogt.

Links de heer Hofstede, rechts Voogt.

Die foto heb ik later met vele andere voor vernietiging weten te sparen en door de hoofdredactie aan het Historisch Archief Westland laten schenken. De foto is wel in kwaliteit wat achteruit gegaan, maar geeft toch een beeld van hoe het was.

Het historisch genootschap gaf mij de foto met de biljarters als aanvulling. Het meldt daaribij: : ,, Het is in die tijd dat de heer L.P. Koornneef ,eignaar van het bekende sigarenmagazijn aan de Willem III straat, elke maand een gezellige middag organiseerde voor de heren op leeftijd. Het hoodonderdeel van deze evenementen was een wedstrjd sigaren roken, die daarvoor gratis ter beschikking werden gesteld. De winnaar was degene, die de langse askegel aan zijn sgaar in stand wist te houden.

De Willem III-straat met links op de hoek het sigarenmagazijn van Leendert Koornneef

De Willem III-straat met links op de hoek het sigarenmagazijn van Leendert Koornneef

Onnodig te zeggen dat de gehaaste kettingroker die wij in onze tijd zo goed kennen hierbij geen schijn van kans zou heben gemaakt. Nee deze wedstrijden vereisten de geduldige en voorizichtige benadering van mannen voor wie een zondagse sigaret ongeveer de enige ontspanning was na een week lang hard ploeteren. Kortom, heren die een fijne Agio bolknak of een wilde Havana volledig op zijn merites wisten te beoordelen en tevens de ujnnst vestonden om er zo lang mogleijk van te genieten”.

Volgens het genootschap staan de volgend heren op de foto aan de biljarttafel. Van links naar rechts. Arie Grenheide. Adriaan Leerdam. achter diens rug Leen de Vos (?), Willem van Seters, Arie Voogt (Nolllaattje) ,Rien Huis, H Hofstede, Lies Beekenkamp, jr. Aard Boogert, Abraham de Vos, Janus Visser, Daan Boogerd, Cor van der Marel, Jaap Voerman en Gerrit van der Ende.

Maasijkers zal het opvallen dat alle denkare gezindten uit het dorp in deze groep achtenswaardige heren vertegenwoordigd waren.

LEES MEER OVER DE ROOKWEDSTSRIJDEN IN HET WESTLAND IN AD WESTLAND VAN HEDEN: VRIJDAG 3 APRIL 2015/ ZIE HIERONDER

20150403 OW rook02 20150403 OW rook01

 

 

WILT U DIT LEZEN, KLIK ER DAN OP OM DE TEKST LEESBAAR TE MAKEN!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.