Wat Piet Doelman tot het verzet dreef…

Piet Doelman, verzetstrijder

Naaldwijk – Na alle commotie rondom het boek ‘De Afrekening’, waarin de hoofdpersoon verzetstrijder Piet Doelman wordt neergezet als een maffiabaas onder meer gebaseerd op diens karaktertrekken, vond ik het van belang eens na te gaan wat nu eigenlijk de drijfveer geweest moet zijn voor zijn inzet in het verzet. Daar moet ik hem zelf voor aan het woord laten, vond ik. Maar dat is alleen mogelijk als je nog schriftelijke bronnen hebt en die heb ik, Gevonden in het Historisch Archief Westland in Naaldwijk, in oude kranten die vlak na de oorlog tal van artikelen van hem bevatten. Het zijn exemplaren van het prot.-chr. weekblad De Westlander, waarover ik al vaker schreef in mijn rubriek Ouder Westland in AD Westland, Het bLad is in 1973 opgeheven maar wass een voortzetting van het  begin vorige eeuw AR-blad Nederland en Oranje. Beide kranten staan via het archief op internet en zijn rechtstreeks te raadplegen. In het AD Westland van donderdag 7 maart ga ik uitvoerig in op de motieven van Piet Doelman die hij vond in zijn kennelijk rotsvaste geloof, dat – daar moeten wij ons wel van bewust zijn – in die jaren heel anders werd beleefd dan tegenwoordig. Het was nog in de tijd van de verzuiling en terecht zeggen veel mensen die het boek De Afrekening gelezen hebben, dat de schrijver Maarten van Buuren te weinig rekening heeft gehouden met de tijd en de omstandigheden waaronder men toen leefde. Piet Doelman was er de man niet naar om aan de zijlijn te gaan staan toekijken, In het leger had hij al eerder geleerd hoe hij leiding moest geven. Waarom hij hij dat heeft gedaan? Lees het in Ouder Westland.

 

6 reacties op “Wat Piet Doelman tot het verzet dreef…

  • Ik raad Hans van Paassen aan het boek Gemeente Naaldwijk 1940-1945 nog eens goed te lezen. Het is nog steeds te koop bij het Historisch Archief Westland.
   Aad van Holstein

 1. Geachte heer Van Paassen,

  Aan de hand van uw opmerking is mijn nieuwsgierigheid weer opgewekt. In hoeverre kunt u ’t een en ander nader toelichten? De reden is dat ikzelf niet aan de indruk ontkom dat er twee ‘versies’ in omloop zijn m.b.t. het doen en laten van dhr. Doelman als een verzetsleider in het Westland. U kunt mij eventueel mailen via bergpm@kabelfoon.nl.
  De andere lezers mogen natuurlijk ook reageren, indien gewenst.

  Mvg,

  Philip van den Berg

 2. @Philip van den Berg
  Zoals bij de meeste grote persoonlijkheden het geval is krijg je te maken met controverses.
  Misschien een beetje kort door de bocht hij was een groot verzetsman die weleens wat lastig was -dit is de ene versie- en de andere versie is de roddel- en achterklapversie.
  Ik heb uitsluitend goede herinneringen aan “oom Piet en tante Pie).

 3. Ik heb “Ome Piet” Doelman voor mijn publicatie lang mogen bevragen over zijn verzetsverleden en hij is heel vaak zeer open en persoonlijk geweest. Indien nodig wil ik graag eea nader toelichten, in mijn opzicht een groot verzetsstrijder.

 4. “Doelman is een hele foute geweest in de oorlog”

  ‘Blonde Gré’ sprak heel goed over deze man. Zij heeft met anderen haar leven op het spel gezet om ‘Oom Piet’ uit het Oranje Hotel te bevrijden op 7 mei 1945 nog net voordat hij de kogel zou krijgen..
  Zij zou zich omdraaien in haar graf als ze dit zou horen..

  Schaamt u!

  DvD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.