‘Historie tuinbouw nooit goed beschreven’

MENING VAN EDWARD VAN BERGEN IN DE JAREN DERTIG

AFBEELDING - Edward van Bergen 80 jaar Naaldwijk, 18 april 2013 – De op 7 december 1937 overleden Westlandse  geschiedenisschrijver bij uitstek, Edward van Bergen, heeft eens beweerd dat een goede geschiedschrijving van de Nederlandse tuinbouw als geheel nooit is vastgelegd. Of dat nog steeds zo is zou ik niet durven te beweren, maar zelf vindt hij dat hij wat in elk geval de Westlandse tuinbouw betreft voor zijn eigen publicaties wel enkele belangrijke zaken heeft beschrevent. Daar is vast ook de geschiedenis van de grondlegger van de druiventeelt bij, namelijk pastoor Franciscus Verburch. In de jaren na Van Bergens dood is daar echter weer aan getwijfeld door weer andere schrijvers, die daar serieus bronnen onderzoek naar gedaan hebben. Hoe het ook zij in de jaren dertig beschouwt men Van Bergen nog steeds als een briljant historieschrijver en publiceert men grote artikelen van hem in bijvoorbeeld de Westlandsche Courant, de voorloper van wat nu AD Westland is. Daarin leest u ongetwijfeld elke week weer de rubriek Ouder Westland, die ik mag samenstellen. Deze week gaat het nu juist over Van Bergen, over wie misschien ook wel een boek geschreven zou kunnen worden. Een artikel vind ik nu genoeg en het is te lezen in de krant dan donderdag 18 april. En hebt u die – wonend buiten het Westland, of zelfs in den vreemde – dan kunt u op onderstaande knipsels klikken om de schade in te halen. De illustratie  hierbij is een afbeelding van Van Bergen zelf.

LEES ONDERSTAANDE KNIPSELS DOOR ER OP TE KLIKKEN

20130418 OW Edward van Bergen0120130418 OW Edward van Bergen02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.