Weekmarkt pas na veertig jaar een feit

Het Naaldwijkse Wilhelminaplein in het begin van de vorige eeuw

Het Naaldwijkse Wilhelminaplein in het begin van de vorige eeuw

Naaldwijk, 14 maart 2013 – Burgemeester Th. Elsen heeft het in 1927 wel geprobeerd. Maar de middenstand krijgt hij niet mee. Het gaat om een proef met een weekmarkt en daar zijn de winkeliers mordicus tegen.

Niet alleen de katholieke organisatie, maar ook de protestantse voelt er niets voor. De raarste argumenten worden aangedragen,. Een ervan is, dat Naaldwijk niet gezien kan worden als een centrumgemeente waar iedereen naar toekomt om inkopen te doen. Ieder dorp heeft zijn eigen middenstand. En dat terwijl tegelijkertijd ‘s-Gravenzande probeert een eigen weekmarkt te krijgen omdat het graag centrumgemeente wil zijn. Ondanks alles is na veertig jaar bakkeleien in 1967 de weekmarkt er toch gekomen. En of het nu waar is, dat er alleen maar Naaldwijkers komen is bij mijn weten nog nooit onderzocht.

AD Westland

 In elk geval kan iedereen op donderdag 14 maart 2013 de hele gang van zaken in de krant lezen, want AD Westland komt dan weer met een artikel in de rubriek Ouder Westland en dat gaat daar over. Onze Poeldijkse vrijwilliger Ton van Lier, vaak werkzaam in het Historisch Archief Westland, heeft het idee geopperd om de geschiedenis van de markt eens uit de doeken te doen. De markt is nu wekelijks op woensdag niet meer weg te denken op het Wilhelminaplein, dat voordat koningin Wilhelmina werd gekroond nog Marktplein heette. Daar werden veemarkten gehouden. Bijgaande foto dateert uit het begin van de vorige eeuw. Bij het artikel zelf vindt u nog andere foto’s onder meer van de weekmarkt in 1967 zelf. Maar daar moet u wel voor op het AD zijn geabonneerd of het nummer los kopen. Bijvoorbeeld als u toch tankt  bij het benzinestation van Argos in Naaldwijk. 

Nu de datum verstreken is, kunt u het artikel ook hier lezen, door op onderstaande knipsels te klikken en ze daarmee te vergroten tot leesgrootte.

 scannen0002scannen0003

EN ALS TOEGIFT NOG EVEN DE IJSTIJD IN DELFT:

scannen0005

scannen0006

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.