Verzet vernietigt systeem Arbeitseinsatz

Zo werd het kantoor van het arbeidsbueau achter gelaten na de overval.

Zo werd het kantoor van het arbeidsbueau achter gelaten na de overval.

Naaldwijk, 28 november 2013 – Precies zeventig jaar geleden pleegde het Westlands verzet een overval op het Gewestelijk Arbeidsbureau dat gevestigd was aan de Stokdijkkade, dat toen nog een langgestrekte haven was voor veiling- en andere schuiten. Waar nu vanuit het dorp aan de rechterkant de voormalige Rabobank staat en waar zich verderop een rij flatwoningen bevindt waren toen in de Pijle Tuinen tuinderijen gevestigd. Langs die weg wisten de verzetsmensen het kantoor te bereiken en konden ze ook gemakkelijk weer verdwijnen. In Ouder Westland de historische rubriek in AD Westland van vrijdag 29 november ga ik nader op deze overval in. Ook laat ik Jeane Zwinkels, Cor Sala en Lucas Apperloo weer aan het woord om een indruk te geven van de oorlogssituatie, waarin we toen leefden. Zie meer over de arbeidsinzet en de angst daarvoor in 1943 www.facebook.com/overhetwestland 

ONDERSTAANDE KNIPSELS LEZEN DOOR EROP TE KLIKKEN

20131129 OW dagboek0120131129 OW dagboek02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.