Veel bereidheid tot samenwerking met wijkvereniging Oud-Voorburg

DE VAN DEVENTERLAAN WORDT HERINGERICHT

Voorburg, 17 april 2016 – Het nieuwe bestuur van  de wijkvereniging Oud Voorburg heeft al snel na zijn aantreden de nodige bestuurlijke hobbels moeten nemen. Die hebben vooral te maken met het verkeer langs en over de Vliet. Ook op andere terreinen speelt de vereniging blijkens het jaarverslag over 2015 een actieve rol. Dat verslag komt onder meer aan de orde in de ledenvergadering, die woensdag 20 april wordt gehouden in hert wijkcentrum De Oranjehoek in de Oranje Nassaustraat.

De Van Deventerlaan, die binnenkort een grote opknapbeurt krijgt.

De Van Deventerlaan, die binnenkort een grote opknapbeurt krijgt.

Een van de ingrijpendste gebeurtenissen die  de wijk te wachten staat , is de op handen zijnde herinrichting van de Van Deventerlaan. Het gaat om een grote onderhoudsbeurt, waarbij riolering en waterleiding geheel vervangen moeten worden. ,,Dat biedt kansen voor (her)inrichting van de openbare ruimte, met een duurzaamheid voor de komende tachtig jaar’’, aldus het bestuur, dat naast de bewoners vertegenwoordigd is in een participatieproces met de gemeente.

Ook de extra oeververbinding over de Vliet heeft de aandacht van het bestuur. En niet alleen op en onder de grond, maar ook in de lucht is de vereniging betrokken bij de gang van zaken in de Vlietstreek. Er zijn grenzen gesteld aan het aantal vluchten op de Helihaven, die bij het Prins Clausplein komt. Tot 1 april 2018 is het aantal toegestane vluchten teruggebracht van 800 naar 400. Maximaal tien per dag tussen zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds. Commerciële vluchten – wat dat ook mogen zijn als de andere vluchten niet commercieel zijn –  zijn uitgesloten.

OMGEKEERD HUISVUIL OPHALEN

Vorig jaar is in principe besloten om in Leidschendam-Voorburg het ophalen van huisvuil ‘om te keren’. De bekende grijze kliko’s  voor restafval worden afgeschaft en de plastic zakken weer ingevoerd. Het is de bedoeling om de bewoner het daarin bewaarde restafval zelf in een ondergrondse ruimte ergens in de straat of langs de weg te laten deponeren. ,,Er is sprake van een positieve benadering’’, aldus het bestuur. ,,maar we blijven wel alert op een aangepaste invoering’’. Daarbij denkt het bestuur aan de belangen van de bewoners en ook aan de aandacht voor de openbare ruimte.

Een enthousiaste Voorburger heeft zich intussen het lot van het theehuis in de tuin aan de Vliet, achter de Martinuskerk aan het Oosteinde zo aangetrokken, dat er een actie is opgezet voor het behoud ervan.  Het prieel, dat nog herinnert aan de periode van 1575 tot 1893 dat de buitenplaats Byvliet tot schuilkerk diende, is helemaal opgeknapt en staat weer te glanzen langs de Vliet. Passend in het plan, waarin een aantal vrijwilligers het kerkhof, de kerktuin en de kerk hebben opgeknapt.

Het prieel in de tuin achter de kerk aan de Vliet.

Het prieel in de tuin achter de kerk aan de Vliet.

De bewoners van de Laan van Haagvliet hebben met steun van de wijkvereniging bereikt dat een aantal oude gezichtsbepalende bomen, die aanvankelijk gekapt zouden moeten worden er toch mogen blijven staan.  Voor wat betreft een extra oeververbinding over de Vliet moeten er eerst studies worden verricht, waarvan de resultaten binnenkort bekend zullen worden.

Het nieuwe bestuur met Marga Beute-Van Soest als voorzitter en Bram van Mannekes en Nancy van der Putten als bestuursleden heeft kennis gemaakt met zowel wethouders als raadsleden van Leidschendam-Voorburg als met leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Overal is bereidheid tot samenwerking. Ook met de Vereniging Houdt Vlietrand Groen, de Stichting Mooi Voorburg, wijkverenigingen in Ypenburg,  Voorburg West, Leidschendam de Haagse Bomenstichting en de Stichting Heliniet.

VOOR MEER WETENSWAARDIGHJEDEN UIT DE VLIETSTREEK ZIE:  www.facebook.com/vleugjevliet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.