Eerste exemplaar ‘Stille Helden’ voor burgemeester van Midden-Delfland

 

Dennis Koopman

Overzicht van de genodigden in de Midden-Delflandse raadzaal in Schipluiden.

SAMENSTELLEN EN SCHRIJVEN BOEK DUURDE DRIE JAAR

Dennis Koopman signeert het boek

Dennis Koopman signeert het boek

Schipluiden, 22 november 2013 – Bernard Matz,  een van de twee Joodse broers die in de oorlog door de familie Van Vliet uit Schipluiden uit de handen van de bezetter zijn gehouden, was er vrijdag 22 september getuige van hoe het eerste exemplaar van het spannende, waargebeurde oorlogsboek ‘Stille Helden’ is overhandigd aan burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland. Zijn broer Jaap Matz was in Israël gebleven. Daar hebben ze allebei  een nieuw leven opgebouwd. De uitreiking  gebeurde in het riante gemeentehuis in Schipluiden, waar een groot aantal genodigden bijeen was om aan dit gebeuren luister te bij te zetten.

Henk Brabander (r.) overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Rodenburg

Henk Brabander (r.) overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Rodenburg

Het was Henk Brabander, de Wateringse oorlogskenner bij uitstek, die het boek met een begeleidende toespraak aanreikte.  Er is drie jaar over gedaan om alle gegevens bij elkaar te krijgen en op overzichtelijke, chronologische wijze op te schrijven. Dat was het werk van Dennis Koopman, een veelzijdige jongeman, die ter plekke liet horen dat hij ook niet alleen kan zingen, maar even goed ook acteren en – als neerlandicus – ook mooi kan schrijven. Dat laatste deed hij na afloop van de bijeenkomst op verzoek in elk boek dat voor hem werd neergelegd om het te signeren. Wat de inhoud van het boek betreft, daar heb ik in Ouder Westland uitgebreid aandacht aan besteed.  

De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd doo onder anderen een zangeres. Zie ook facebook.com?overhetwestland

De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd doo onder anderen een zangeres. Zie ook facebook.com/overhetwestland

MIJNHEER X

De in het boek voorkomende politieman die zich X laat noemen, intrigeerde mij bijzonder toen ik het boek – in een adem – las. Het is jammer dat de lezer er niet achter komt wie dat geweest is. Wie in het verzet heeft gezeten of daar veel van weet en mee wil doen aan de opsporing van deze man, of althans naar zijn naam, is welkom met zijn e-mailtje via holstext@aol.nl. Lees eerst het boek! Dat brengt u misschien op het juiste spoor.

 In een e-mail schrijft Bernard Matz het volgende aan Henk Brabander:

,Mijnheer X was ons tijdens de oorlog volkomen onbekend en na de oorlog hebben we alle moeite gedaan om achter zijn naam en adres te komen zonder enig resultaat . Ik kan je alleen vertellen dat ik door mijn werk voor Yad Washem van vele mensen heb gehoord dat de personen die hen naar onderduik adressen hebben gebracht en hun soms iedere maand bonkaarten kwamen brengen , na de oorlog onvindbaar waren” .

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.