Glazen raadhuis net zo transparant als een nieuw Westlands warenhuis

Westland, zaterdag 29 juli 2027

Ze zijn alle twee zo goed als klaar. De door de partij ‘Westland Verstandig’ zo onverstandig gevonden  twee nieuwe  raadhuizen voor de gemeente Westland.  Een aan de Verdilaan en een aan de Laan van de Glazen Stad. in Naaldwijk.Het ene nog glaziger dan het andere.  Maar daardoor wel heel transparant. Als je erdoor wandelt voel je je net zo thuis als een tomaat of komkommer in een echt Westlands warenhuis. En dat zou best de insteek van de architect hebben kunnen zijn.

Vrijwilligster Wil poseert hier  op haar vervoermiddel voor het nieuwe  raadhuis aan de Verdillaan .

Het tweede gemeentehuis aan de Laan van de Glazen Stad had zich  zo mooi in deze vijver kunnen weerspiegelen.

Het oude gemeentehuis aan de Stokdijkkade in Naaldwijk wordt gesloopt om zo snel mogelijk plaats te maken voor auto’s van de ambtenaren, die daar dan met winkelend en ander publiek  kunnen parkeren.   Wie rond eind van het jaar het oude gemeentehuis nog zoekt zal het dus waarschijnlijk niet meer vinden.

OVERKANT

Zo zie jje het oude raadhis aan de overkant staan.

Voor wie in zijn eigen geschiedenis en/of die van het Westland is geïnteresseerd moet voortaan in het nieuwe raadhuis aan de overkant van het oude zijn. Dat is immers het representatieve deel waar ook het Historisch Archief Westland is ondergebracht. Onlangs hebben de vrijwilligers van het archief zelf mogen zien waar ze voortaan hun werk kunnen doen en vooral ook hun hart kunnen ophalen. Het  ziet er allemaal wel opmerkelijk wit uit. De deskundigen hebben het dan over transparant, zoals bijgaande de foto’s ook laten zien en om de boel niet vuil te laten lopen kregen de door archivaris Peter Smit rondgeleide personen  allemaal van die blauwe plastic hoesjes om  over hun schoenen  aan te trekken. Het is niet bekend en zal dat ook nooit worden dat de bezoekers voortaan altijd in dergelijke slofjes gestoken naar binnen moeten.

RAADZAAL

Alvast kennismaken met de werkplek.

Hoe dan ook, het archief neemt daarbinnen naast de ruimten van burgemeester en wethouders en de andere diensten voor het publiek  (geboorteaangiften, rijbewijzen,  gevonden en verloren voorwerpen enz.) een belangrijke plaats in. Al torent de enorme raadzaal er wel duidelijk ver boven alles uit. Wat het archief betreft wordt het hele verleden van het Westland in enkele maanden tijd daarheen overgeheveld. Medewerkers en vrijwilligers zorgen ervoor dat kilometers in dozen verpakte belangrijke stukken naar de overkant worden vervoerd. Als al het materiaal – ook uit de archiefruimten van de voormalige Westlandse gemeenten Wateringen, Monster,  De Lier en ‘-Gravenzande  –  de samen de gemeente Westland vormend – erbij is geplaatst, beslaat de lengte van de verzameling archiefdozen wel drieënhalve kilometer. De afstand van Monster naar Poeldijk.

KLUIS

Zo weet je waar je in het gemeente moet zijn voor het archief.

De tot nu toe altijd voor bezoekers aan het archief imponerende kluis vol met archiefstukken verdwijnt in het niet bij de boven in het nieuwe gebouw ondergebrachte brandvrije ruimte vol met verrolbare archiefkasten, waar alles – keurig geregistreerd – voor het nageslacht zal worden bewaard. Zoals geboorteregisters, charters, tienduizenden foto’s en schilderijen Alleen het oude video- en audiomateriaal gaat naar een speciaal daarvoor geschikt archief in Rotterdam. Het is wel de bedoeling dat alles wordt gedigitaliseerd.

En zo staat het Historisch Archief Westland voor een gigantische klus, waarmee het ook zelf ineens belangrijk nieuws is geworden. Wel als een afdeling in het warenhuis waar bepaald geen nieuwe producten vandaan komen. Maar wel waar transparant wordt hoe het Westland zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Waar zelfs de raadsleden en stemmers op Westland Verstandig  veel plezier en nut van kunnen hebben..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.