Cuivenhoven, Kuivenhoven, Kuijvenhoven of Kuyvenhoven?

Naaldwijk, 18 mei 2010 – Op vrijdag 11 mei –  in de middaguren – wemelde het in het gemeentehuis van de Kuyvenhovens  en aanverwante personen. Op deze manier wordt de naam waarschijnlijk het meeste gescrheven. Maar Cuivenhoven, Kuivenhoven en Kuijvenhoven komt ook voor.

 Dat bleek bij de presentatie van het  familieboek op dat tijdstip door Hans Groeneveld – hier op de foto – uit Barneveld. Hij verkoopt de boeken voor 34 euro per stuk. De prijs voor buiten Europa is 40 euro, ivm met de verzendkosten. Het boek is 480 bladzijden, losbladig. Zijn emailadres is j.groeneveld862@upcmail.nl:

Voorwoord

van W.J.Kögeler in het bovengenoemde familieboek.

Tegenwoordig verschijnen er veel biografieën: verhalen over mensen die in hun tijd van veel betekenis zijn geweest. Mensen die hun gaven en talenten hebben gebruikt om de samenleving van toen betekenis te geven. Eigenlijk zou van ieder van ons een biografie gemaakt moeten worden. Natuurlijk niet omdat we zo belangrijk zijn en dat niet verloren mag gaan wat wij gepresteerd hebben, maar wel omdat wij allen kinderen van ónze tijd zijn en dat die tijd het waard is om in de herinnering bewaard te worden.

Oud-voorzitter van het Genootschap Oud-Westland W;J. Kogeler (l) en de huidige Wil van den Bos.

Zo is het: wij zijn mensen van ónze tijd met een verantwoordelijkheid voor de eigentijdse samenleving. We schrijven als het ware allemaal ons eigen verhaal en tegelijk met vele anderen het verhaal van de generatie uit eigen tijd. Want de mensen van toen, beroemd en belangrijk of niet, hebben – meestal zonder het te weten – betekenis gegeven aan de samenleving van hun generatie. Zo kijken wij naar ons voorgeslacht. Hetzelfde GEN. Hetzelfde DNA. Misschien wel dezelfde uitdrukkingen, dezelfde gebruiken. Wie zal het zeggen?Tóch anders.

Ze spraken en schreven anders dan wij en gebruikten ook andere woorden. Ze zagen er anders uit met hun vadermoorders, hun lange zwarte japonnen met fluwelen halsbandjes. Ze woonden ook anders, soms in armetierige huisjes met vreemd en ouderwets meubilair; geen wasmachine, geen droger, geen vaatwasser, geen centrale verwarming, geen elektriciteit, geen lift, geen… geen…geen….In dit geslachtsregister van de familie Kuivenhoven lees ik (een beetje willekeurig) van een Naaldwijks echtpaar Kuijvenhoven-van Duijn (VI-p) uit de 18e en 19e eeuw dat 16 kinderen kreeg; 10 van hen zijn op zeer jonge leeftijd gestorven; daarvan werden er negen niet ouder dan 1 jaar. Allen werden in de kerk begraven. In al z’n triestheid heeft ook dit gezin zijn verhaal geschreven.

Voor wie?

Ik weet het niet. In elk geval ten dele voor ons, die de last van armoe, verdriet en medische onmacht niet hebben gekend; die mogen deel uitmaken van een generatie van ongekende welvaart en welstand. Zouden wij, gedompeld in de zegeningen van onze generatie, het nog uithouden in het leven van vorige geslachten? Hoe zouden de geslachten van toen: uw en mijn grootouders, overgrootouders, enz. – gesteld dat het mogelijk was – de tijd van nu beleven en ondergaan?

Zulke vragen stemmen tot nadenken en ik wil ze u aan het begin van dit verhaal over het geslacht Kuivenhoven graag ter overdenking voorleggen.

Naaldwijk, mei 2012

W.J.Kögeler

Ex-gemeentesecretaris van de voormalige Gemeente Naaldwijk

Ex-voorzitter van het Genootschap Oud Westland

WILT U ONDERSTAANDE KNIPSELS LEZEN? DUBBELKLIK ER DAN OP EN VERGROOT DE TEST

 

 

 

 

2 reacties op “Cuivenhoven, Kuivenhoven, Kuijvenhoven of Kuyvenhoven?

 1. Hallo Aad,

  Zou je bij het artikel over mijn familieboek Kuivenhoven mijn emailadres willen publiceren zodat belangstellenden kunnen reageren.

  Hallo Hans,

  Je ziet dat je wens intussen in vervulling is gegaan. Het staat erbij!!

  Aad

 2. Geachte heer Aad van Holstein,

  Op 18 mei waren wij ook aanwezig bij de presentatie van het familieboek door Groeneveld. Graag willen wij in het bezit komen van de groepsfoto die door u gemaakt is. Kunt u ons die leveren , of moeten wij het via AD HC Westalndeditie doen, en zo ja wie kunnen we dan daarover mailen .

  In afwachting van uw antwoord

  vriendelijke groet

  Wim Kuyvenhoven
  Langeweg 52
  4694BN Scherpenisse

  Alle aanwezige familieleden die op de 18e mei aanwezig waren kunnen in aanmerking komen voor een gratis foto, die ik hen toestuur via hun emailadres. Meldt u op mijn emailadres holstext@aol.nl en u krijgt de foto in uw bezit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.