De vergeten ramp voor de Westlandse kust

Hoek van Holland, 3 oktober 2014 – Honderd jaar geleden werden voor de – een beetje breed gezien –  Westlandse kust drie Britse oorlogsschepen de grond in geboord. Het waren de ‘Aboukir’, de ‘Hogue’ en de ’Cressy’. Ze liggen nog altijd vijftien kilometer uit de kust op vijfendertig meter diepte in de Noordzee en er zijn Westlanders, die als liefhebberij de duiksport uitoefenen, die de wrakken met eigen ogen hebben gezien.

De begrafenis van de vijf Engelse slachtoffers op vrijdaag 26 september 1914 in 's-Gravemzamde/

De begrafenis van de vijf Engelse slachtoffers op vrijdaag 26 september 1914 in ‘s-Gravemzamde. Klik erop voor een mooie vergroting.

Over deze ramp, waarbij 1459 Engelse marinemensen om het leven kwamen gaat vandaag Ouder Westland. Want indertijd zijn vijf van hen samen met een aantal geredden naar Hoek van Holland gebracht, vanwaar ze in een grote stoet naar ‘s-Gravenzande zijn gebracht om daar op de algemene begraafplaats te worden begraven. Bijgaande foto geeft een beeld van deze begrafenis op de begraafplaats Beukenhage aldaar.
Wie het hele verhaal over wat zich op zee, in Hoek van Holland en ‘s-Gravenzande heeft afgespeeld wil lezen, kan dat vandaag de Westlandse editie van het Algemeen Dagblad (AD) vinden. Bent u niet geabonneerd, koop dan bij uw supermarkt, pompstation of ander verkooppunt een AD Westland en u weet er alles van.

Deze pagina kunt u lezen door erop te klikken of door hem te kopieren op uw bureaublad te plaatsen en hem op de gebruikelijke wijze te vergroten.

Deze pagina kunt u lezen door erop te klikken of door hem te kopieren op uw bureaublad te plaatsen en hem op de gebruikelijke wijze te vergroten.

Maar meer nog kunt u te weten komen en meebeleven  in het Muzee Schjeveningen waar een expositie gehouden wordt die  in het teken staat van deze ramp. Na honderd jaar brengt dit dit deze vergeten ramp in beeld en laat daarnaast de huidige situatie zien van de kruisers als kraamkamer voor nieuw zeeleven. Tegenwoordig vormen de kruisers namelijk een kunstmatig rif, met een rijke variatie aan nieuw leven. De biodiversiteit in de Noordzee wordt er door bevorderd. Vandaar datt de kruisers ook zo aantrekkelijk zijn voor duikers.
Uitgangspunt van de tentoonstelling is het boek ‘Drie massagraven voor de Nederlandse kust’ van Henk H.M. van der Linden, amateurhistoricus met een fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog.

Onderwater filmmaakster Klaudie Bartelink maakte een documentaire over de drie scheepwrakken voor de kust van Scheveningen. Haar film is op de tentoonstelling te zien.

http://www.muzeescheveningen.nl/wisseltentoonstelling/

 

1 reactie op “De vergeten ramp voor de Westlandse kust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.