Workshops en arrangementen in trek bij vernieuwd Westlands Museum

IMG_20160528_0001KWARTAALBLAD ONTHULT HERKOMST VAN APPELBOOM KATJA

Honselersdijk, 28 mei 2016 – Voor de tweede keer dit jaar hebben de donateurs van het  Westlands Museum het kwartaalblad ‘Westlands Streekhistorie’ in hun brievenbus aangetroffen. Daarin troffen zij weer talrijke wetenswaardigheden aan over het Westlands Museum aan de Middel Broekweg in Honselersdijk.

Deze 'historische' appel komt uit Zweden.

Deze ‘historische’ appel komt uit Zweden.

,,Het Westlands Museum timmert steeds meer aan de weg”, zo lezen wij in dit kwartaalbericht. ,,Niet alleen zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen, maar er worden ook tal van andere activiteiten georganiseerd. Zo werd er onlangs een erfgoedmiddag voor vrijwilligers gehouden, met diverse workshops waaraan door zo.n vijftig personen werd deelgenomen. Sinds kort biedt het Westlands Museum voor groepen speciale arrangementen aan zowel voor volwassenen als voor kinderen Ook is het mogelijk om een bezoek aan het museum te koppelen  aan een rondvaart  door het Westland

GROEPEN

Ook voor groepen die iets actiefs wilen doen zijn er bij het museum mogelijkheden, Bijvoorbeeld schilderen. Verder is er samen met Tomatoworld een kinderfeestje ontwikkeld onder de naam Lekker Westlands. Dit kan voor de woensdagmiddagen worden gereserveerd

De historische tuin van het Westlands Museum

De historische tuin van het Westlands Museum

De chef van de warmoezeniers, Frits Persoon, geeft weer inzicht in wat er allemaal in de historische tuin gebeurt. Hij heeft er zelf de laatste tijd niet kunnen werken, omdat hij een heupoperatie heeft moeten ondergaan. Hoe dan ook hij is nog steeds lyrisch over de tuin, die – zoals hij zegt  – ,,met de dag weer mooier en mooier wordt”.

Jan Dahmeijer uiit ‘s-Gravenzande zou Jan Dahmeijer niet zijn als hij niet ook een stukje stukje over die mooie tuin zou schrijven. Aangelegd in 1993 werkt men er van het begin af aan met een lijst van te planten oude fruitrassen. Hij onthult nu hoe hij en zijn vrouw met het fruitvirus zijn besmet. Vijfendertig jaar geleden heeft hij namelijk via de praktijkschool Boskoop  een appelboom geadopteerd.

OUDE TELER

Voor groepen biedt het museum arrangementen aan

Voor groepen biedt het museum arrangementen aan

Die zou verloren gaan omdat de oude teler van dit fruit was overleden. Tijdens de pluk kregen hij en zijn vrouw interesse voor historische fruitsoorten. In het blad legt |Jan nu uit hoe ze erachter kwamen dat een perzikrode zomerappel die in de historische tuin van het museum groeit van oorsprong uit Zweden komt en niet bedrijfsmatig in Nederland wordt geteeld. Leuk om daar van alles over te lezen en zeker interessant om de Katja, zo heet de appel, in de tuin te gaan bekijken.

Verder meldt het magazine dat er weer een nieuwe wisseltentoonstelling te bezichtigen is en wel over Westlandse monumenten op schilderijen, die het museum zelf in bezit heeft. Er staat nog veel meer in het blad, maar daar kunt u beter zelf in neuzen. Of u moet nog geen donateur van het museum zijn. Dat kunt u worden door u aan te melden via info@westlandsmuseum.nl .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.