Gezin ontvlucht Wateringen om ‘groot familiegeheim’

Dat is (g)oud! door MARTINUS DUIVENTOREN gepubliceerd in Het Hele Westland.

Hoe een dom geheimgehouden vergrijp – dat in de loop van de geschiedenis steeds groter lijkt – zijn invloed heeft gehad op het leven van een heel gezin uit Wateringen, beschrijft Jaap van der Doef in het zojuist verschenen boek ‘Op zoek naar een vader’. Hoewel het waargebeurde verhaal in het Westland begint, speelt het zich toch grotendeels af in de regio in en rond Doorn, Rijsenburg, waarheen het Wateringse gezin Koelewijn in de crisisjaren dertig onverwacht uitweek gedwongen door een ‘groot familiegeheim’.

Jaap van der Doef met zijn boek

Toch zullen vele oudere Westlanders, die de staart van de economische crisis en de hele Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt in het hele boek omstandigheden en feiten uit die periode herkennen die Van der Doef, die zelf familie in het Westland had met veel gevoel beschrijft. Waarom de familie Koelewijn  in oktober 1930 naar Doorn verhuist heeft hem  altijd geïntrigeerd.

Brief

Het boek begint met een brief van de oudste zoon Marinus Koelewijn, waarin hij aan zijn vader uitlegt, waarom hij zich na vijfenzestig jaar stilte zo ingespannen heeft, om de familiegeschiedenis vast te leggen. ,,Erg spraakzaam ben je nooit geweest over je leven’’, schrijft hij. Eraan toevoegend dat de kinderen het altijd moesten doen met flarden informatie van vooral hun moeder. ,,Er moet iets gebeurd zijn waardoor je het Westland verliet om in de meest ongunstige tijd in Doorn een tuinderij op te zetten’’. In de loop der jaren overkomt het van oorsprong Westlandse gezin van alles. Onder meer een faillissement. De schrijver van het boek Jaap van der Doef schetst in een raak tijdsbeeld hoe dat allemaal verlopen is. Vooral wat Marinus betreft.

Pensioen

Want die weet sinds zijn vijftiende jaar van zijn moeder dat zijn vader tussen 1930 en 1936  drieënhalf jaar in de gevangenis heeft gezeten, al zei ze niet meteen om welke reden. Ze laat hem daar vervolgens tientallen jaren mee zitten. Tot hij na zijn pensioen besluit alles te gaan uitzoeken en wereldkundig te maken. Hij heeft met die bagage een grondige hekel gekregen aan zijn vader, die er nooit iets over heeft losgelaten. Marinus gaat op zijn zoektocht onder meer naar het Nationaal Archief in Den Haag. Ook raadpleegt hij het Historisch Archief Westland in Naaldwijk, waar hij honderden kranten doorbladert op zoek naar aanwijzingen. Uit geruchten in het Westland  maakt hij op dat zijn vader kort na zijn huwelijk een  zedenmisdrijf ‘met jonge meisjes’ zou hebben gepleegd. Zelf heeft Marinus een vrij seksueel leven geleid, maar seks met jonge meisjes ziet hij als een ziekte.  Marinus voelt zich de zoon van een misdadiger en kijkt ook lange tijd zo tegen zijn vader aan.

Totdat hij in 2015  er achter komt dat zijn vader veel korter heeft opgesloten gezeten. Dat was in januari 1930, hetzelfde jaar dat het gezin in oktober de benen nam naar Doorn. ,,Na al die jaren moet Marinus nu het verhaal over zijn vader geheel herzien’’, schrijft Jaap van der Doef. Het maakt nogal wat uit of iemand tot vierenhalf jaar of tot een half jaar gevangenisstraf wordt veroordeeld. Dan gaat het toch om een minder ernstig misdrijf. En daar krijgt hij gelijk in als hij eindelijk het juiste dossier in handen heeft van de Arrondissementsrechtbank te ’s-Gravenhage. Daarin treft hij aan dat ‘verdachte op 3 augustus 1929 op ontuchtige wijze’ met een vijftienjarige jongen bezig geweest is.. Een ontdekking die de hele zaak tegen vader Koelewijn in een ander daglicht plaatst en de mening van Marinus over zijn vader grondig wijzigt. Marinus zag daardoor  uiteindelijk in zijn vader een man van veel kwaliteiten, positieve en negatieve, en per saldo een complexe figuur, die zich niet in één begrip laat vangen.

Het boek, Op zoek naar een vader, met tal van interessante bijzonderheden over een aanvankelijk agrarisch katholiek gezin in het Westland, is te koop op bij het Historisch Archief Westland voor 14,50 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.