Upperten kiest in 1882 burgemeester van Naaldwijk in de raad

Naaldwijk, 7 november 2012 – Andere tijden, andere wetten. Het huidige D66 zal er van opkijken. Dat het  kroonjuweel van de partij, het kiezen van een burgemeester,  in 1882 (en eerder en ook later nog) al misbruikt is om de burgemeester meer macht te geven dan hij naderhand kreeg.. In Ouder Westland van donderdag 8 november ga ik daar uitgebreider op in. U leest daar hoe er een vacature in de raad ontstaat en dat dan een paar honderd notabelen, meer kiesgechtigden zijn er niet in het dorp, een nieuw raadslid moeten kiezen.De katholieke partij heeft daarvoor wel een kandidaat naar voren geschoven, maar dat wordt zo goed als genegeerd.  Iedereen stemt op Van Doorn, de burgemeester zelf die dan anderhalf jaar tot tevredenheid in Naaldwijk werkt. Niemand maakt er bezwaar tegenwant het is immers de burgemeester…. Hij is al voorzitter van de raad, maar mag nu ook meestemmen over zijn eigen, samen met de wethouders samengestelde, voorstellen. De wet is later veranderd, waardoor dergelijke toestanden niet meer voor kunnen komen. Lees AD Westland van die donderdag er maar op na.

Op de foto rechts boven: burgemeester Van Doorn

Op de foto links onder: het gemeentehuis van Naaldwijk

HET IN AD WESTLAND GEPUBLICEERDE ARTIKEL IS TE LEZEN NA VERGROTING DOOR EROP TE KLIKKEN.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.